Politika

Full text search

Politika
I–II. Élelmiszer- és tűzifahiány a fővárosban. Állandósulnak a sztrájkok, tüntetések a háború, az önkényuralom ellen.
II. 23. (III. 8.) Kitört a második orosz forradalom. Újra létrejönnek a szovjetek.
II. 27. (III. 11.) Az anarchikus állapotok előidézésével a cár a dumát vádolja, s föloszlatja az ülést. A képviselők azonban együtt maradnak, s bejelentik a hatalom átvételét.
– A Tauriai Palotában (parlament) megalakul a petrográdi szovjet (elnöke Nyikolaj Csheidze, mensevik; helyettesei Alekszandr Kerenszkij, trudovik és Matvej Szkobelev, mensevik).
III. 2. (15.) II. Miklóst lemondatják trónjáról. Létrejön az ideiglenes kormány (elnök Georgij Lvov herceg – kadet; külügy: Pavel Miljukov – kadet; hadügy: Alekszandr Gucskov – októbrista; igazságügy: Alekszandr Kerenszkij – trudovik, majd eszer). – Kezdetét veszi a polgári kormány és a szocialista petrográdi szovjet (elsöprő mensevik–eszer többség) „kettős hatalma”. – Őszre alkotmányozó nemzetgyűlést hirdetnek.
III. 17. (30.) A kormány elismeri Lengyelország elszakadását.
IV. 4. (17.) Az emigrációból hazatérő Lenin bekapcsolódik az események irányításába. „Áprilisi téziseiben” kifejti a békés proletárforradalom lehetőségét: bolsevik többséget kell kivívni a munkástanácsokban, és „minden hatalmat a szovjeteknek” kell megszerezni.
IV. 18. (V. 1.) Miljukov külügyminiszter bejelenti, hogy a kormány a „végső győzelemig” folytatja a háborút.
V. 3. (16.) A kormány ebbe belebukik Menesztik Miljukovot és Gucskovot.
V. 4–28. (17.–VI. 10.) A parasztküldöttek I. összoroszországi kongresszusa Petrográdon – amely támogatja az ideiglenes kormányt, de a föld „szocializálását” (egyenlősítő földosztást) követeli – eszer vezetőséget választ.
V. 6. (19.) A petrográdi szovjet és az ideiglenes kormány első koalíciója. A kormányba 6 szocialista minisztert vonnak be. (Elnök Lvov; hadügy: Kerenszkij; földművelés, Viktor Csernov – eszer; munkaügy Metvej Szkobelev – mensevik; külügy: Mihail Tyerescsenko – pártonkívüli.)
VI. 18. (VII. 1.) Kerenszkij hadügyminiszter támadást rendel el a délnyugati fronton, ami a kezdeti sikerek után összeomlik.
VII. 3–4. (16–17.) Az offenzíva kudarca tüntetők ezreit viszi az utcára. A bolsevikok a felvonulók élére állnak, mire a pártot betiltják. Lenin ellen elfogatóparancsot adnak ki, aláírója Andrej Visinszkij.
VII. 24. (VIII. 6.) A kormányból kiválik a kadetek többsége. A miniszterek zöme mensevik és eszer szocialista. (Elnök és hadügy: Kerenszkij; belügy: Nyikolaj Avkszentyev – eszer; külügy: Tyerescsenko- pártonkívüli.) A második koalíciós kormány a zavargások miatt novemberre halasztja a nemzetgyűlési választásokat.
VII. 26.–VIII. 3. (VIII. 8–16.) Az OSZDM(b) P VI. (illegális) kongresszusa Petrográdon elfogadja a fegyveres felkelés és a proletárdiktatúra kivívásának, a föld nacionalizálásának (állami tulajdonú földeken közös gazdaságok) tervét. Trockij a „kerületköziek” élén belép a pártba. Nyikolaj Buharin és Jevgenyij Preobrazsenszkij a proletárforradalom ellen szavaz, mert annak lehetőségét csak egy nyugat-európai szocialista forradalom után tartják reálisnak. A taglétszám 140 000-re nő.
VIII. Az Oroszo.-ban működő több mint 79 párt közül a legnagyobb, de legszervezetlenebb az eszer párt: 500 000 fő. Jelentős még a több frakcióra bomló mensevik (szociáldemokrata) párt: 193 000 fő. A kadetek taglétszáma 70000; az eneszeké 10000; a maximalista (anarchista) eszereké 3000. A nagytőke októbrista pártja és a monarchista pártok fokozatosan szétesnek.
VIII. 25–30. (IX. 7–12.) Lavr Kornyilov monarchista tábornok, az orosz hadsereg főparancsnoka lemondásra szólítja fel a Kerenszkij-kormányt, de Petrográd ellen irányított csapatait a munkások megállítják. A tábornokot Mogiljovban letartóztatják.
VIII. 31. (IX. 13.) A petrográdi szovjet bolsevik határozatot fogad el a hatalomról. (Elnök Trockij lesz.)
IX. 5. (18.) A moszkvai szovjet bolsevik többségűvé alakul.
IX. 1. (14.) A Kornyilov-lázadás miatt szétesett ideiglenes kormány helyett egy 5 tagú direktórium – Kerenszkijjel az élén – kikiáltja a köztársaságot.
IX. 14–22. (27.–X. 5.) Az Összorosz Demokratikus Értekezlet minden politikai erő bevonásával arról dönt, hogy az alkotmányozó nemzetgyűlés összehívásáig egy előparlamentet rendel a kormány fölé.
IX. 25. (X. 8.) Megalakul a 3. koalíciós ideiglenes kormány. (Elnök: Kerenszkij; külügy: Tyerescsenko; hadügy: Alekszandr Verhovszkij – pártonkívüli.) Ismét beveszik a kormányba a Kornyilov-lázadáskor kivált kadeteket. Cél: az anarchia megállítása, stabilizálás.
X. 7. (20.) Megnyílik az előparlament (Orosz Köztársaság Ideiglenes Tanácsa). 555 tagjából 135 eszer, 92 mensevik, 75 kadet, 58 bolsevik, 30 enesz. A bolsevik képviselők a megnyitás napján tüntetően elhagyják a termet.
X. 10. (23.) A bolsevik kb ülésén Leninnek nem sikerül elfogadtatnia az azonnali fegyveres felkelés tervét, de határozatot hoznak a forradalom elkerülhetetlenségéről.
X. 16. (29.) Kibővített kb-ülés dönt a fegyveres felkelésről (19 : 2 arányban, 3 tartózkodással).
X. 18. (31.) Kamenyev és Zinovjev Gorkij lapjában, a „Novoja Zsizny”-ben nyilvánosságra hozza véleményét a fegyveres felkelés időszerűtlenségéről.
X. 24. (XI. 6.) A bolsevik párt taglétszáma 350 000-re nő, a menseviké 160 000-re csökken. – Hadapródiskolások rajtaütnek a Trud nyomdán; az ideiglenes kormány a Szmolnij elleni támadásra, a bolsevik vezetők letartóztatására készül. – A bujkáló Lenin levélben követeli a kb-től a fegyveres felkelés azonnali megkezdését. A vöröskatonák éjszaka hozzákezdenek a főváros stratégiailag fontos pontjainak megszállásához.
X. 25. (XI. 7.) Reggelre a felkelők kezén vannak a pályaudvarok, telefonközpontok, posták, hidak, az Állami Bank. 10.25-kor a felkelést irányító forradalmi katonai bizottság (élén Trockij) kiáltványban tudatja, hogy megdöntötte az ideiglenes kormányt. 13.00-ra a vörösgárdisták elfoglalják a hadikikötőt és a tengerészet főhadiszállását. Az előparlamentet föloszlatják. – 21.40-kor az Auróra jelére megindul a Téli Palota ostroma, ahol a megadást visszautasító ideiglenes kormány székel. – 22.40-kor megnyílik a Szmolnijban a munkás- és katonaküldöttek szovjetjeinek II. összoroszországi kongresszusa. Lenin bejelenti, hogy minden hatalmat a szovjetek vettek a kezükbe. A mensevik és eszer képviselők tiltakozásul elhagyják a termet.
X. 26. (XI. 8.) Hajnali 2.10-kor a Téli Palota elesik. Vlagyimir Antonov-Ovszejenko letartóztatja az ideiglenes kormány tagjait (a még időben elmenekült Kerenszkij kivételével). – Győz a nagy októberi szocialista forradalom. A szovjetek kongresszusa elfogadja a békéről és a földről szóló dekrétumot. Megalakul az első szovjet kormány, a Népbiztosok Tanácsa (NT). Tagjai: elnök: Vlagyimir I. Uljanov (Lenin); belügyi népbiztos: Alekszej I. Rikov; külügyi népbiztos: Lev D. Bronstein (Trockij) földművelésügyi népbiztos: Vlagyimir P. Miljutyin; munkaügyi népbiztos: Alekszandr G. Sljapnyikov; hadügyi és haditengerészeti népbiztosok: Vlagyimir A. Ovszejenko (Antonov), Nyikolaj V. Krilenko, Pavel I. Dibenko; kereskedelem- és iparügyi népbiztos: Viktor P. Nogin; közoktatásügyi népbiztos: Anatolij V. Lunacsarszkij; pénzügyi népbiztos: Ivan I. Szkvorcov (Sztyepanov); nemzetiségügyi népbiztos: Joszif V. Dzsugasvili (Sztálin); igazságügyi népbiztos: Georgij I. Oppokov (Lomov); közellátásügyi népbiztos: Ivan A Tyeodorovics; postaügyi népbiztos: Nyikolaj P. Avilov (Glebov). – Kerenszkij az északi front főhadiszállásán, Pszkovban rábeszéli Pjotr Krasznov tábornokot egy Petrográd elleni támadásra.
X. 27. (XI. 9.) A munkás- és katonaküldöttek szovjetjeinek II. összoroszországi kongresszusa az új vb (101 tagból 62 bolsevik. 29 baloldali eszer) megválasztása után befejezi munkáját. Az okt. 25. óta tartó csatározásokban a szovjetek kezébe kerül a hatalom Minszkben, Kronstadtban, Kazanyban, a doni Rosztovban, Szaratovban, Szamarában (Kujbisev), Ufában, Jekatyerinburgban (Szverdlovszk), Rjazanyban, Ivanovo-Voznyeszenszkben.
X. 29–30. (XI. 11–12.) A hadapródiskolások sikertelen ellenforradalmi lázadása Petrográdon.
X. 29. (XI. 11.) Az NT bevezeti a 8 órás munkanapot. Országos vasutassztrájk kezdődik, hogy kierőszakoljon egy minden szocialista irányzatot képviselő nagykoalíciós kormányt. A bolsevikok közül Zinovjev, Kamenyev, Rikov, Nogin a párttöbbséggel szemben támogatják a követelést.
X. 31. (XI. 13.) Pulkovónál a bolsevikok visszaverik Krasznov kozákjait.
XI. 1. (14.) Gatcsinában a bolsevikok letartóztatják Krasznovot. Taskentben győznek a szovjetek. Ukrajnában szeparatista polgári kormány kezébe kerül a hatalom. Alekszandr Dutov ezredes, az orenburgi kozákok atamánja háborút indít a szovjet kormány ellen.
XI. 2. (15.) Alekszej Kalegyin a doni kozákok élén föllázad. Megjelenik a „Deklaráció Oroszország népeinek jogairól”, amelyben az NT egyenlőséget, szuverenitást és a nemzeti önrendelkezés jogát deklarálja (akár a független állam kikiáltását is beleértve).
XI. 3. (16.) A 25. óta tartó véres utcai harcok után Moszkvában győz a szovjethatalom.
XI. 5. (18.) Az összorosz egyházi zsinat Tyihon moszkvai metropolitát választja az 1721 óta először visszaállított pátriárkai méltóságra.
XI. 8. (21.) Javaslat a szövetséges antanthatalmaknak, hogy kezdjenek béketárgyalásokat az ellenséggel.
XI. 11. (24.) Eltörlik a társadalom feudális tagozódásának maradványait (rendeket, rangokat, fokozatokat).
XI. 15. (28.) Tifliszben (Tbiliszi) mensevik kormány alakul; céljául a Kaukázusontúl nemzeti függetlenségét tűzi ki.
XI. 18. (XII. 1.) Vlagyivosztok irányítása a helyi szovjet kezébe kerül.
XI. 19–28. (XII. 2–11.) Az eszer pártból a bolsevikokkal való együttműködés miatt kizárt balszárny (Szpiridonova, Kamkov, Natanszon) önálló párttá alakul. Kongresszusuk kb. 80000 főt képvisel.
XI. 20. (XII. 3.) Letartóztatják Nyikolaj Duhonyin tábornokot, a főhadiszállás parancsnokát, mert megtagadta az NT utasítását, s nem kezdeményezett fegyverszüneti tárgyalásokat a németekkel. A feldühödött tömeg agyonveri őt a mogiljovi vasútállomáson, mert letartóztatása előtt kiengedte börtönükből a Kornyilov-lázadás után elfogott tiszteket.
XI. 26.–XII. 10. (XII. 9–23.) A parasztküldöttek II. összoroszországi kongresszusa Petrográdon. (790 delegátusból 350 baloldali, 305 jobboldali eszer, 91 bolsevik.) A jobboldali eszerek dec. 5. (18)-én elhagyják az üléstermet, tiltakozásul a bolsevikok erőszakos hatalomátvétele miatt. A kongresszus az eszer földprogram (szocializálás) megvalósítását követeli.
XI. 28. (XII. 11.) Az NT dekrétuma a nép ellenségének nyilvánítja s ezzel gyakorlatilag betiltja a kadet pártot. A párt illegalitásba vonul.
XI–XII. Még az ideiglenes kormány által meghirdetett alkotmányozó nemzetgyűlési választások. Az összesen 79 választókörzetből csak 65-ben tartják meg, így 90 millió helyett csak 45 millió választó akaratát fejezi ki. Eredménye: eszerek 40,4%, orosz és nemzeti polgári pártok 28,3%, bolsevikok 24%, kadetek 4,7%, mensevikek 2,6%.
XII. 6 baloldali eszer bekerül a Népbiztosok Tanácsába, de a „nagykoalícióra” nem kerül sor.
XII. 2. (15.) Breszt-Litovszkban fegyverszünetet írnak alá Oroszország és a központi hatalmak között.
XII. 3. (16.) Az NT kiáltványa elismeri az ukrán nép jogát a függetlenségre.
XII. 7. (20.) Az NT titkos határozata az Összoroszországi Rendkívüli Bizottság (VCSK vagy Cseka) megalakításáról. Elnöke Feliksz Dzerzsinszkij. Feladata az ellenforradalmi és szabotázsakciók megakadályozása. (Jogkörébe tartozik a kiutasítás, a konfiskáció, az élelmiszerjegyektől való megfosztás, a nép ellenségévé nyilvánítás. Hivatalosan nem végeztethet ki senkit, a bűnöző elemeken kívül.)
XII. 9. (22.) A központi hatalmakkal folytatott béketárgyalások kezdete Breszt-Litovszkban. Németország 150 000 km2 kiürítését követeli.
XII. 16. (29.) NT-dekrétum a hadsereg demokratizálásáról. (A teljes hatalmat a katonatanácsok kezébe kell letenni, a parancsnoki kart választják, a cári tisztek mellé politikai biztosokat – komisszárokat – neveznek ki.)
XII. 18. (31.) NT-dekrétum ismeri el Finnország függetlenségét.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi