Gazdaság

Full text search

Gazdaság
I. – Felosztják a legfelsőbb népgazdasági tanács munkakörét; a feladatok legnagyobb részét az új nehézipari népbiztosság veszi át.
I. 30.–II. 4. A 17. pártkonferencia elfogadja a 2. ötéves terv (1933–37) irányelveit, melyek jellemzője a feszítettség enyhítése, jelszava pedig a „konszolidáció”, a gazdaság működésének hatékonnyá tétele.
IV. – Módosítják a Btk. 58. cikkelyét, amely így kimondja, hogy a kolhoztulajdon (termés, készletek, állatállomány) megkárosítását, ill. a vasúti fosztogatást főbelövéssel, vagy minimálisan 10 év börtönnel, vagy kényszermunkával és teljes vagyonelkobzással kell büntetni. A módosításra azért van szükség, mert a demoralizált és gyakran kiéhezett parasztság rendszeresen fosztogatja a „szocialista tulajdont”.
– Az élelmiszerjegy-rendszert a kenyérre, a gabonára, a húsra, a cukorra és a zsírra korlátozzák.
V. – A kolhozoknak és a szövetkezeti tagoknak megengedik, hogy a begyűjtési terv teljesítése után megmaradó gabonájukat szabadon forgalomba hozzák. Csökkentik a piacra kerülő áruk adóját. A magánüzletek létesítését és a magánkereskedelmet azonban továbbra is tiltják. A „spekulánsokat és ügynököket” 5–10 évre koncentrációs táborba lehet küldeni.
Az év folyamán – A városi lakosság jóval gyorsabban nőtt a tervezettnél 38,7 millió a tervezett 32,5 millió helyett. Egy lakosra kevesebb mint 5,7–6,3 m2 lakóterület jut.
– Az ipari egyesülések fölöslegessé válnak, és teljesen eltűnnek a színről. Így alakul ki az iparirányítás „miniszteriális” rendszere.
– Az évi szerszámgép-beruházás 78%-át importból fedezik (1937-re ez az arány 10%-ra csökken.)
– A szovhozok külön népbiztosság irányítása alá kerülnek, a helyi pártbizottságok nem szólhatnak bele dolgaikba.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi