Gazdaság

Full text search

Gazdaság
II. – Kb-plénum foglalkozik a gabonakérdéssel. 2-3 éven belül 35–40%-ka1 kívánják növelni a begyűjtött gabona mennyiségét. A lehetséges alternatíva a vetésterület látványos kiterjesztése, mivel a hozamok növelése időigényesebb. Ez ösztönzi Hruscsovot, hogy életre keltsen egy, már 1940-ben elfogadott tervet, 13 millió ha szűzföld és ugar művelés alá vonását az ország déli sávjában (Észak-Kazahsztán, Szibéria déli része és az európai Oroszo. délkeleti vidékein). Az eredeti tervet az 1954-es jó időjárás eredményeképp bekövetkező kedvező termés láttán 28–30 millió ha-ra emelik. 1954–56 között 35,9 millió ha-ral bővül a megművelt terület.
IV. – Az Állami Bankot különválasztják a pénzügyminisztériumtól, s nagyobb jogkört biztosítanak számára, hogy hitelekkel támogassa a pénzügyileg hatékony iparvállalatokat.
VII. 27. – Üzembe helyezik Obnyinszkban (Kalugai terület) a világ első atomerőművét.
Az év folyamán Az új agrárpolitika következtében az átlagos begyűjtési árak indexe 207-re emelkedik (1952 = 100). Az adórendszert átalakítják, vidékenként eltérő arányban a földterület nagysága alapján adóznak, nem pedig a vetésterület alapján elérhető elméleti jövedelmet veszik alapul.
– Jugoszláviával felújítják a külkereskedelmi kapcsolatokat.
– Az év elején a munkások és alkalmazottak száma 44,8 millió, ebből az adminisztratív létszám 6,5 millió.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi