Politika

Full text search

Politika
I. 1. Tagkönyvcsere az SZKP-ban, amely azonban nem kapcsolódik össze tagrevízióval.
I. 25. A párt- és az államapparátusról hozott kb-határozat bírálja a bürokratikus ügyintézést.
III. 13. A Belügyminisztériumból kiválik az Állambiztonsági Bizottság (KGB). Első elnöke Ivan Szerov tábornok.
IV. 1. A SZU kéri felvételét a NATO-ba. Elutasítják.
IV. 17. Szerény körülmények között ünneplik Hruscsov 60. születésnapját. Először kapja meg a Szocialista Munka Hőse címet.
IV. vége Jelentős mértékben átalakítják a BM-et és a KGB-t: megszüntetik ügyészi tevékenységüket, ezután csak nyomozásra jogosultak.
V. Országos ünnepségeket tartanak Ukrajna és Oroszo. egyesülésének 300. évfordulója alkalmából. A Krími ASZSZK-ból korábban alakított Krími AT az OSZFSZK-tól átkerült az USZSZK fennhatósága alá.
V–VI. Lágersztrájkok törnek ki a vorkutai, norilszki, kingiri (Kazahsztán) és a Bajkál–Amúr vasútvonal (BAM) építésére létesített tajseti táborokban, azzal a követeléssel, hogy a meghirdetett amnesztia terjedjen ki a politikai foglyokra is, és enyhítsék a lágerek rendjét. Minimumként a köztörvényesek jogait kérik. A mozgalmakat leverik.
VII. 23. A SZU legfelsőbb bíróságának közleménye szerint M. D. Rjumint, Berija vezető munkatársát halálra ítélték, mert hamis vádak alapján készített elő pereket.
IX. Fokozatosan fölszerelik atomfegyverekkel a szovjet hadsereget és haditengerészeti flottát. Új fegyvernem alakult: a rakétacsapatok.
Ősz Hruscsov javaslatára a kb bizottságot alakít a „jugoszláv kérdés” felülvizsgálatára. Vezetője, Dmitrij Sepilov szerint „Jugoszlávia szocialista ország”.
X. 14. A kb és a kormány határozatot fogad el a minisztériumok és főhatóságok, az államapparátus munkájának javításáról; egyben jelentős létszámcsökkentést írnak elő.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi