Politika

Full text search

Politika
II. Néhány nappal az SZKP XX. kongresszusa előtt Kruglovot Dudorov váltja föl a belügyminiszteri poszton.
II. 14–25. Az SZKP XX. kongresszusának elvi fontosságú határozata szakít a III. világháború elkerülhetetlenségébe vetett sztálini dogmával, helyette a két társadalmi rendszer békés egymás mellett élését hirdeti meg. A köztük lévő politikai, ideológiai harcot gazdasági eszközökkel kell megvívni. (Ez azonban nem zárja ki egy esetleges győztes világháború lehetőségét, s nem terjed ki a kapitalista világ tőkés-munkás ellentétére, valamint a nemzeti felszabadító harcokra.) A kongresszus megállapítja: az elmúlt korszak legjelentősebb eseménye, hogy a szocializmus kilépett egy ország keretei közül és világrendszerré vált. Elismeri, hogy az egyes nemzetek részben különböző úton juthatnak el a szocializmusig, és hogy ennek megválasztása minden országnak belügye. Feloszlatják az új pártprogram kidolgozására 1952-ben, a XIX. kongresszuson kiküldött bizottságot, s feladatát az új kb-ra ruházzák át. A kongresszus feltárja és elítéli a sztálini személyi kultuszt, intézkedéseket dolgoz ki a párt- és állami élet demokratizálására. Ugyanakkor Hruscsovnak a személyi kultuszt leleplező beszédét a küldöttek csak zárt tárgyaláson hallgathatják meg, s noha eredetileg az anyagot sokszorosítva szét akarták küldeni a pártszervezeteknek, a zárt ülés eredményéről csak a határozatok között emlékeznek meg nyilvánosan. – Fontosabb személyi változások: 2 új tagot választottak az SZKP KB elnökségébe, Alekszej Kiricsenkót és Mihail Szuszlovot. Georgij Zsukovot, Leonyid Brezsnyevet és Dmitrij Sepilovot a kb-elnökség póttagjává választják.
II–III. Hruscsov kongresszusi beszéde nyomán megmozdulások kezdődtek Tbilisziben, a tüntetések lassan zavargásokba csapnak át. Vaszilij Mzsavanadze, a Grúz KP kb-titkárának kérésére Moszkva jóváhagyásával csapatok vonulnak be a városba, és fegyveresen oszlatják szét a tüntetőket.
IV. 17. Megszüntetik a Kommunista és Munkáspártok Tájékoztató Irodáját.
IV. 19. A Legfelsőbb Tanács elnöksége érvényteleníti a büntetőperekre vonatkozó 1934. XII. 1-jei és 1937. IX. 14-i törvényeket.
IV. 26. Érvénytelenítik az 1938. XII. 28-i rendelkezést, amely meghatározta a munkások és alkalmazottak büntetőjogi felelősségre vonását a vállalatoktól és intézményektől való önkényes kilépésért és indokolatlan hiányzásért.
VI. 30. „A személyi kultusznak és következményeinek leküzdéséről” szóló kb-határozat visszalépést jelent Hruscsov kongresszusi beszédéhez képest. – 33 év után teljes terjedelmében publikálják Lenin „végrendeletét”.
Ősz Külön bejelentés nélkül megkezdődik a Gulag fennhatósága alatt álló javító-nevelő táborok átszervezése enyhébb fokozatú ún. javító-nevelő telepekké (más néven: intézetekké). A rossz emlékű Gulag elnevezést megszüntetik.
IX. 14. Egy nyilvánosságra nem hozott rendelet amnesztiában részesíti a külföldi állampolgárságú politikai foglyokat. Ez nem terjed ki a baltikumiakra.
IX. 20. Az 1955. IX. 17-i amnesztiát kiterjesztik a világháborúban hadifogságba esésük miatt elítélt szovjet katonákra. – A kb mellett működő bizottságok a tömeges rehabilitációkat követően is folytatják működésüket. (A nyár végéig több millió ember szabadul ki a táborokból, vagy térhet vissza lakóhelyére a száműzetésből.) Ugyanakkor a kb-elnökségen belül, és azon kívül is, már formálódóban van Hruscsov ellenzéke (Molotov, Malenkov, Vorosilov, Kaganovics stb.), akik támogatásra találnak a kínai vezetők körében.
X. 19–21. Hruscsov népes küldöttség élén (12 tábornok) Varsóban tárgyal. Beleegyezik a Władysław Gomułka fémjelezte lengyel változásokba, ha Lengyelország megmarad a SZU szövetségi rendszerében.
X. 24–30. Miközben szovjet harckocsizó alakulatok szállják meg Budapestet, Szuszlov és Mikojan vezetésével szovjet küldöttség tárgyal magyar politikusokkal.
X. 30. Moszkvában kormánynyilatkozatot adnak ki, amelyben a SZU elismeri, hogy a népi demokráciákhoz fűződő viszonyában „történtek hibák”. Ezért kész a kapcsolatok „felülvizsgálatára” (gazdasági és katonai tanácsadók visszahívása, csapatainak esetleges kivonása a VSZ tagállamainak területéről). A SZU és a szocialista országok további kapcsolatait a szuverenitás és az egyenjogúság alapján kell rendezni. Egyidejűleg a szovjet csapatok megkezdik a kivonulást Budapestről.
X. 31. Moszkvában a szovjet vezetés az ott tartózkodó kínai küldöttséggel konzultálva a fegyveres beavatkozás mellett dönt a magyar népfölkelés elfojtása érdekében. A szovjet kormány elítéli az Egyiptom ellen 29-én kezdődött izraeli–brit–francia agressziót. – Hruscsov ismerteti az elhatározott intervenciót a lengyel, NDK, román pártvezetéssel, majd megszerzi az akcióhoz Tito jóváhagyását is (XI. 2.)
XI. 3. Ivan Szerov tábornok letartóztatja a tököli Szovjet Katonai Parancsnokságon a Mihail Malinyin tábornokkal a szovjet csapatok kivonásáról tárgyaló Maléter Pál honvédelmi miniszter vezette magyar katonai küldöttséget.
XI. 4–11. A második szovjet katonai beavatkozás Magyarországon.
X–XI. Moszkvában egyetemista csoportok szimpátiatüntetései a magyar felkelés mellett. Vezetőiket 3–10 év börtönbüntetésre ítélik.
XI. 5. Bulganyin, a minisztertanács elnöke jegyzékben szólítja föl Izrael, Nagy-Britannia és Franciaország kormányait, hogy haladéktalanul szüntessék be az Egyiptom elleni agressziót, ellenkező esetre katonai lépéseket helyez kilátásba. Másnap Anglia és Franciaország elrendeli a tűzszünetet.
XI. 18. Szovjet–lengyel államközi egyezményt írnak alá az ideiglenesen Lengyelországban állomásozó szovjet csapatok jogi státusáról; egyben a gazdasági együttműködés kérdéseinek szabályozásáról is megegyezés születik.
Az év végén Megtiltják Sztálin emlékműveinek eltávolítását.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi