Gazdaság

Full text search

Gazdaság
II. 25.–III. 6. – Az SZKP XXVII. kongresszusa elfogadja a 12. ötéves tervet (1986–90), valamint a társadalom és a gazdaság 2000-ig szóló fejlesztési programját. A terv a nemzeti jövedelem 60%-os növekedését irányozza elő.
IV. 26. – Felrobban a csernobili atomerőmű 4. blokkja. 237 ember kap sugárfertőzést. 28-an meghalnak, 116 000 embert kell átköltöztetni. Az állam kártérítésként a családoknak 800 millió rubelt oszt ki míg közadakozásból 520 millió gyűlik össze.
V. – A Legfelsőbb Tanács rendelete a nem munkával szerzett jövedelmek elleni küzdelem erősítéséről, amely kiterjed az adóbevallási kötelezettség alóli kibúvás, késedelem és az adatok meghamisítása esetére (figyelmeztetés vagy 50–100 rubel pénzbírság), a magánjellegű munkavégzésre, amelyre külön tilalom áll fenn (50–100 rubel pénzbírság és az anyagok, eszközök elkobzása), élelmiszerek állatetetés céljára való felvásárlására az állami és szövetkezeti üzletekből (500 rubelig terjedő pénzbírság), a vesztegetésre vagyonelkobzás és 10 évig terjedő szabadságvesztés; különösen súlyos esetben 8–15 év, vagyonelkobzás és 2–5 év száműzetés, de akár halálbüntetés is kiszabható).
VIII–IX. – Kb-határozat a külkereskedelem szervezeti megújításáról. Felállítják a külgazdasági állami bizottságot, amely ágazatok fölötti szerv, s egységes irányítás alá vonja a különböző tárcákat és viszonylatokat.
XI. – A Legfelsőbb Tanács törvénye a magán-munkatevékenységről: engedélyezik az ipar, a mezőgazdaság és a lakossági szolgáltatások terén végzendő magánmunkát. A törvény hatálya nem terjed ki a tudományos-műszaki, az irodalmi és a művészeti alkotótevékenységre. Magánmunkát végezhetnek: a társadalmi termelésben részt vevő nagykorú állampolgárok a szabad idejük terhére, a háziasszonyok, rokkantak, nyugdíjasok és egyetemisták.
Az év folyamán A helyi üzemvezetéstől független állami minőség-ellenőrzési rendszert vezetnek be.
– A búza termésátlaga 19 q/ha (Magyarországon 44 q/ha).
– A veszteséges vállalatok aránya 13%.
– Az ipari munkások létszáma 82,1 millió.
– A lakosság 35%-a él olyan családban, ahol az 1 főre jutó havi jövedelem nem éri el a 100 rubelt.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi