Politika

Full text search

Politika
II. 18. A kb ülése a pb póttagjává választja Jelcint.
II. 25.–III. 6. Ülésezik az SZKP XXVII. kongresszusa. Gorbacsov, beszédében fordulatot sürget. A kongresszus elfogadja a már 1985 őszén felvázolt új pártprogramot.
IV. 26. Robbanás a csernobili atomerőműben.
V. 6. A szovjetunióbeli szabadságáról hazatérő Karmal afgán pártvezetőt leváltják, utódja a szovjet csapatok kivonulását és a „nemzeti megbékélés politikáját” támogató Nadzsib, volt titkosszolgálati vezető.
VI. 10. Párt-, állami, szakszervezeti és ifjúsági vezetők kb-beli tanácskozása az alkoholellenes kampány fokozását követeli.
VI. 12. Jelcin kezdeményezésére Moszkvában szigorú büntetéseket rónak ki az állandó munkahellyel nem rendelkező „parazita elemekre” s a korrupcióval gyanúsított funkcionáriusokra.
VI. 25. Jakut és orosz nemzetiségű fiatalok csapnak össze Jakutszkban.
VII. 28. Gorbacsov Vlagyivosztokban elmondott beszédében szükségesnek nevezi a Kínával való viszony új alapokra helyezését, s bejelenti hogy 6 szovjet ezredet kivonnak Afganisztánból.
VIII. 19. Leállítják a szibériai folyók átterelésével kapcsolatos beruházásokat.
XI. 17–19. A Legfelsőbb Tanács ülése törvényt fogad el a magán-munkatevékenység részleges engedélyezéséről. Ezzel párhuzamosan folytatódik az „ellenőrizetlen jövedelmek” elleni központi kampány.
XII. Gorbacsov személyes kezdeményezésére kiszabadul fogságából s visszanyeri állampolgári jogait Szaharov fizikus, polgárjogi aktivista.
XII. 16. Amerikai hírforrások szerint az afgán ellenállóknak juttatott korszerű légvédelmi fegyverek használatának következtében a szovjet légierő naponta átlagosan 1 repülőgépet és 1 helikoptert veszít.
XII. 17. A brezsnyevi gárdához tartozó Gyinmuhamed Kunajev kazahsztáni pártfőtitkárt leváltják tisztségéből, utódja Gennagyij Kolbin. Az új főtitkár orosz nemzetisége miatt Alma-Atában diákmegmozdulások, majd zavargások törnek ki.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi