Tartalékhelyzet

Full text search

Tartalékhelyzet
A világ hivatalos tartalékai – az arany nélkül – 7,2%-kal emelkedtek 1988-ban, s 543 milliárd SDR-t értek el. A tartalékok növekedési üteme azonban jócskán elmaradt az előző évitől (21 %). A tartalékszint emelkedése elsősorban a devizatartalékok 8.8%-os növekedésének köszönhető (a devizatartalékok szintje 1988 végére 494,5 milliárd SDR-re emelkedett).
A fejlett ipari országok közül változatlanul Japán rendelkezik a legnagyobb tartalékkal (1988 folyamán 14,8 milliárddal, 71,9 milliárd SDR-re növelte állományát). Tajvan (54,6 milliárd SDR) a 3. helyre szorította le az NSZK-t (ahol 12 milliárddal 43,5 milliárd SDR-re apadt a tartalékállomány). A fejlődő országok tartalékhelyzete némiképp romlott (196,6 milliárd SDR, a világtartalékok 36,2%-a). Az országcsoporton belül azonban markáns különbözőségek alakultak ki. Az olajat nem exportálók 12,3%-kal (155,7 milliárd SDR-re) növelni tudták – arany nélkül számított – tartalékaikat, míg az olajexportőrök helyzete 14%-kal (41 milliárd SDR-re) romlott.
A tartalékvaluták közül változatlanul vezet a dollár, pozíciói erősödtek a márkával és a jennel szemben. A globális tartalékokból a fejlett ipari országok részesedése folyamatosan nő, az olajexportőröké pedig csökken.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi