Kereskedelem és pénzügyek

Full text search

Kereskedelem és pénzügyek
1988-ban a világkereskedelem növekedési üteme – nem végleges adatok szerint 9% – az évtized rekordját állította fel. A 80-as évek közepe óta ismét felgyorsult ütemű nemzetközi kereskedelemben a legnagyobb lendület a fejlett tőkés kivitelben mutatható ki. Ebben 1986–87 során kétségkívül jelentős szerepük volt valutáris okoknak (a dollár alulértékeltségének) is. Ám az árfolyam-emelkedést hozó 1988-ban is fennmaradt az „export-boom” üteme. Ezzel szemben a fejlődők exportja a 30 éves átlagos növekedéshez (9,9%) képest 6-7%-osra lassult. A lefékeződés még nagyobb mérvű lenne az újonnan iparosodó, késztermékexportőrök közé tartozó országok teljesítménye nélkül. Az utóbbiak ugyanis közel évi 19%-os ütemben növelték kivitelüket 1986 óta.
Az egyes országcsoportok világpiaci részesedése évről évre változott, azonban a fő arány – a fejlett országok exportja a világkivitel durván 2/3-a, a fejlődőké pedig 1/3-a – nem módosult alapvetően, sőt a fejlett országok már növelték is „túlsúlyukat” (1987-ben 72,9%-ra).
1988-ban a fejlődők összességében valamivel növelték részesedésüket, főként az ázsiai sikergazdáságoknak köszönhetően. Az arányok átrendeződése az országcsoportok között kevésbé, sokkal inkább az országcsoportokon belül említésre méltó. A fejlett ipari országokon belül pl. az amerikai kivitel a japán és a nyugatnémet exporttól hódított vissza piacrészesedést. A fejlődők közül pedig ütemesen törnek előre a késztermékek exportőrei: részesedésük a világexportból elérte a 12%-ot.
A kelet-nyugati kereskedelemben a 80-as évtizedben 1988 von az első év, amikor reálértéken számítva nőtt a fejlett országok exportja Kelet-Európában (7,5%-kal). Megszakadt tehát a folyamat, az export reálértékének 1980 óta (évi 2%-os ütemben) tartó csökkenése. A szocialista országok tőkés kivitele hasonló léptékkel emelkedett 1988-ban (7%-kal), ez azonos az előző évi eredménnyel. A forgalom alakulására egyelőre az OECD-országok konjunktúrahelyzete, az olaj és a dollár árfolyama hat alapvetően.

 

Nemzetközi árupiacok Nemzetközi pénzügyek Tartalékhelyzet Adóssághelyzet Világkereskedelmi adatok (Mrd USD) A világkereskedelem mennyiségi növekedése és a cserearányok alakulása (az előző évi eredmény %-ában) A fejlett tőkés országok cserearányának alakulása (az előző évi eredmény %-ában) Egyes tömegáruk áralakulása (az előző évi USD-ár %-ában) Fizetésimérleg-egyenlegek összesítése (Mrd USD) A folyó fizetési mérleg egyenlegei néhány régióban (Mrd USD) Néhány jelentős többlettel/hiánnyal rendelkező ország folyó fizetési mérlege, 1980–89 (Mrd USD) A fejlett tőkés országok fizetési mérlegének szerkezete (Mrd USD) A Világbank-árindex alakulása (USD-ben számitott index, 1985 = 100) Az Egyesült Államok 50 vezető brókercége, rangsorban (M USD) A világ valutái (Financial Times, 1989. ápr. 28.) (második sor: egy évvel korábban) Jegybanki kamatlábak néhány országban (az időszak végén) Belföldi hitelkamatlábak néhány országban (évi átlagos %) Hosszú lejáratú kormánykötvények hozama (évi átlagos %) Adatok néhány ország belföldi értékpapírpiacáról A londoni bankközi kamatlábak (LIBOR) alakulása (évi átlagos %) A hivatalos tartalékok alakulása (Mrd SDR) Hivatalos aranytartalékok néhány országban (t) Fejlődő országok külső tartozásai és arányuk az áru- és szolgáltatásexporthoz (%) Fejlődő országok adósságszolgálata és annak aránya az áru- és szolgáltatásexporthoz (%) A 15 súlyosan eladósodott ország* gazdasági mutatószámai (1970–88) Kelet-európai banktartozások* (M USD) Kelet-Európa bruttó adósságállománya konvertibilis devizában (M USD) A kelet-európai szocialista országok adósságszolgálati rátája* Az Institutional Investor hitelképességi rangsora Egy év alatt a legkedvezőtlenebbül változott (pontszám) Egy év alatt a legkedvezőbben változott (pontszám) Nemzetközt hitelfelvételek megoszlása főbb hiteleszközök szerint (%) Egy évnél hosszabb lejáratú (új) nemzetközi bankhitelek [a kölcsönfelvevő országok szerint (M USD)] Nemzetközi kötvénykibocsátások (Mrd USD) Nemzetközi kötvénykibocsátások megoszlása devizanemek szerint (%) Eurokötvény-kibocsátások devizanemek szerint (M USD) Eurokötvényt kibocsátó magánbankok rangsora, 1988 Értéktöbbletadók (általános forgalmi adók, %) A világ legjelentősebb részvénytőzsdéi (SE: Stock exchange) A fejlett tőkés országok kereskedelmi mérlegei (Mrd USD) A világkereskedelmi szempontból fontos nyersanyagok reprezentatív árindexei (1985 = 100) Az arany jegyzése Londonban (USD/troy uncia; 1 troy uncia = 31,1 g) A platina ára (New York, USD/troy uncia) Egyes színesfémek éves átlagárai a londoni fémtőzsdén (font sterling/tonna) A világ 10 vezető áru- és pénzügyi tőzsdéje

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi