Előzmények, tulajdonreform

Full text search

Előzmények, tulajdonreform
A magyar nemzeti vagyon kb. 90%-ban állami tulajdonból áll. Ilyen méretű állami tulajdon mellett a piacgazdaság „normális” működtetése nem biztosítható. Ehhez az is szükséges, hogy jelentősen csökkenjenek az állam gazdálkodási monopóliumai, az állami vállalatok pedig semmilyen közhatalmi privilégiumot ne élvezzenek. Az államot mint tulajdonost a többi tulajdonformával jogilag és szociológiailag egyaránt azonos pozícióba kell helyezni.
A túlméretezett állami tulajdon nem hatékony, az állam tulajdonosi jogosítványai diffúz módon oszlanak meg különböző állami szervek között, nagy a pazarlás és a veszteség. Ami „mindenkié", az ténylegesen senkié. Az intézményi gazdálkodás a gazdaság jó részében, a közüzemi körön kívül hátrányos, kiöli az emberekből a természetes tulajdonosi érzést és érdekeltséget.
Az 1968-ban bevezetett magyar gazdasági reform egyik alapcélja az állami vállalatok önállóságának növelése volt. Ez a minisztériumok és más igazgatási szervek ún. államigazgatási tulajdonlásának csökkentését és az állami tulajdonosi jogosítványoknak a vállalatokra való átruházását jelentette. Ez az 1977-es állami vállalati törvényben megerősített folyamat 1984–85-ben érte el csúcspontját, amikor is az állami vállalatok 2/3-ánál az állami tulajdonosi jogok gyakorlását átruházták a vállalatokra – csak a vállalatok kb. 1/3-ánál maradt meg az államigazgatási irányítás lehetősége. Az ún. önkormányzó vállalatok többségénél a tulajdonosi jogokat sajátos paritásos testület, az 50%-ban dolgozói küldöttekből, 50%-ban a vállalatvezetés képviselőiből álló vállalati tanácsok vették át (pl. a vt nevezte ki az igazgatót is). Kb. 10%-ban pedig közvetlen dolgozói önigazgatás került bevezetésre az állami szektorban; e helyeken a valamennyi dolgozóból álló közgyűlés (ill. küldöttgyűlés) gyakorolta az állam tulajdonosi jogát.
Ezek a korábbi modellhez képest jelentős változások mégsem hoztak átfogó sikert, lényegében az alábbi okok miatt:
– a baloldali ideológiai nyomás 1989-ig igen erős volt; a kisvállalkozások elleni ideológiai nyomás mindvégig fennmaradt, s mivel a dereguláció csak 1989–90-ben hozott részleges eredményeket, a kisvállalkozásokat számos adminisztratív korlátozás sújtotta, érdemi gazdaságpolitikai támogatást kismértékben kaptak;
– az állami tulajdon privilégiumai csak kismértékben csökkentek; az állami tulajdon bénító hatása kisugárzott a nem állami tulajdonformákra; a politikai bizalom hiánya is a rövid távú haszonszerzésre irányuló törekvéseket erősítette fel;
– a vállalati önállóság inkább jogi szinten érvényesült; az ágazati minisztériumok csökkenő befolyását az ún. gazdasági szabályzókon keresztül a funkcionális szervek és a központi jegybank vélte át;
– a vállalati tanács működése az általános politikai demokrácia hiánya folytán sok helyütt formálissá vált, a vt intézményét eredetileg ellenző, de ahhoz később jól alkalmazkodó vállalati igazgatók sokszor befolyásuk alá kerítették a vállalati tanácsot (ún. menedzseruralom);
– a vállalati „öntulajdonlás” megfelelő piaci és versenyviszonyok hiányában sokszor a rövid távú bér- és egyéb öncélú érdekeltségek túlsúlyára vezetett, a hosszú távú és a tőkeáramlással összefüggő össznemzeti érdekek rovására. Ezt különösen az idézte elő, hogy a vállalati tulajdon megteremtése előtt sem ment végbe megfelelő decentralizálás, s a fennálló monopolhelyzetek a visszaélések melegágyává váltak.
A balsiker jelzi: a szocialista piacgazdaság lényegi önellentmondás. Ezért a 90-es évek elején
a tulajdonreform helyett a tulajdonrendszer gyökeres megváltoztatása kerül előtérbe, összefüggésben a kelet-európai szocialista rendszerek általános összeomlásával.
A privatizáció 1988 végétől,1989 elejétől válik a magyar gazdaságpolitika egyre jelentősebb elemévé. Kialakul a rendszerváltás folyamata, amely Magyarországon a viszonylag toleráns szocialista pártállami rendszer keretében kialakult „se terv, se piacgazdaság” vegyes konstrukcióból egy vegyes tulajdonú, de a modern magántulajdon elsődlegességére alapozó, ún. szociális piacgazdaságra való átmenetet jelenti.
A tulajdonviszonyok változása szempontjából az átmenet feltehetően hosszabb időt igényel: az állami tulajdon túlsúlya a gazdasági válság körülményei között csak fokozatosan szűnhet meg, amíg viszont ez a túlsúly fennáll, csak részlegés piacgazdaságról beszélhetünk.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi