Fiatal Demokraták Szövetsége (Fidesz)

Full text search

Fiatal Demokraták Szövetsége (Fidesz)
– a parlamenti ellenzék legkisebb pártja. Öndefiníciója: A Fidesz radikális, szabadelvű és alternatív szervezet. A radikális a rossz kompromisszumok elutasítását, a cél ismeretét és az afelé való töretlen haladást jelenti (a polgári radikalizmus politikai hagyományát is tartalmazza). A szabadelvűség azt a politikai filozófiát jelenti, amit a Fidesz a magáénak vall, a szabadság feltétlen primátusát, a szabad individuumoknak a piac által koordinált gazdasági és a plurális demokrácia által koordinált közéleti tevékenységét. És alternatív a Fidesz nyugati értelemben, mivel gondolkodásában jelen van az ökológiai szemlélet, az életformák pluralizmusa, de alternatív a Fidesz politizálási stílusa is: ironikus és őszinte, és alternatív a Fidesz olyan értelemben is, hogy alternatívát nyújt a népi-urbánus ellentétben, kilép ebből a paradigmából.
A Fidesz 1988. március 30-án alakult meg egyetemi szakkollégiumok tagjaiból. A párt taglétszáma 1990 szeptemberében 10 815 fő volt, helyi szervezeteinek száma 279.
A Fidesz tagja lehet minden 14 és 35 év közötti; illetve 35. életévét a Fidesz tagjaként betöltő személy, aki elfogadja a Fidesz alapszabályát és programnyilatkozatát, és nem tagja más pártnak. Új tag felvételéhez 2 tag ajánlása és/vagy fél év próbaidő letelte szükséges.
A Fidesz szervezeti egysége a legalább 10 főből álló csoport. A csoportok küldötteket delegálnak a területi koordinációs tanácsba (TKT). A tizennyolc – megyei – TKT 2–2 küldöttet delegál az országos tanácsba (OT), amely a Fidesz csoportjainak és regionális szervezeti egységeinek információs és döntéshozó testülete: A budapesti koordinációs tanács (BuKTa) az OT-ba 8 főt delegál. Így az OT 44 állandó küldöttből áll. Az OT-nak 5 fős választott elnöksége van.
Az országos választmány a Fidesz operatív ügyintéző, döntéshozó és képviseleti szerve. Tagjait a kongresszus választja.13 tagból áll. A kongresszus a Fidesz legfelsőbb tanácskozó és döntéshozó szerve, amely a Fidesz csoportjainak küldötteiből áll.
Az országos választmány tagjai: Bankós Andrea, Bencze György, Drahos Péter, Fodor Gábor, Fürjes Balázs, Lippai Pál, Medgyesy Balázs, Mónos Márton, Németh László Ákos, Németh Zsolt, Orbán Viktor, Tirts Tamás, Vas József.
A Fidesz központi székházának címe: 1062 Budapest VI., Lendvay u. 28.
Választási eredmény: A képviselő-választásokon a Fidesz 1 egyéni, 8 területi és 12 országos, összesen 21 mandátumot szerzett. Frakcióvezető: Orbán Viktor.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi