A tőzsdetagság

Full text search

A tőzsdetagság
A tőzsde tagja (s egyben tulajdonosa) csak olyan, Magyarországon bejegyzett kft, vagy részvénytársaság lehet, amely rendelkezik az Állami Értékpapír Felügyelet által kiadott értékpapír-forgalmazási jogosítvánnyal. A tagságon belül a jogosítványok alapján három csoport különíthető el:
– a tagok többségét az értékpapír-kereskedő cégek alkotják, akik nemcsak ügyfeleik részére, hanem saját számlájukra is köthetnek üzleteket, ill. forgalomba hozatali tevékenységet is végezhetnek (a minimális alaptőke ebben az esetben 50 M Ft);
– csak néhányra tehető azoknak a kisebb értékpapír-bizományos cégeknek a száma, amelyek kizárólag ügyfeleik megbízásából kereskedhetnek (itt a minimális alaptőke 5 M Ft);
– egyre zsugorodik azoknak az általános jogosítványú bankoknak a száma, amelyek 1992. dec. 31-ig még kereskedhetnek a tőzsdén. A bankok 1991-ben ugyanis sorra megalapították leányvállalataikat, rajtuk keresztül tőzsdéznek, miután az értékpapírtörvény előírja, hogy értékpapír-forgalmazási tevékenységet csak önmagában folytathatnak a cégek.
A tőzsdetagok a közgyűlésen egyenlő jogokkal bírnak. A jogi szabályozás értelmében a tőzsde tagjainak száma nem korlátozható.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi