Alapításának előzményei

Full text search

Alapításának előzményei
Az egykori Budapesti Áru- és Értéktőzsde 1864. évi alapítása után hamarosan Kelet- és Közép-Európa egyik legfontosabb pénzügyi intézményévé vált. A tőzsdét azonban 1948-ban mint a kapitalista rendszer egyik jelképét felszámolták.
Az értékpapírpiac magyarországi újraéledése a 80-as évek elején kezdődött: 1983–88 között a gazdálkodó szervek, a tanácsok mintegy 380-fajta kötvényt bocsátottak ki, és azt túlnyomórészt az állampolgárok vásárolták meg. (Miközben a kötvény csupán egy hitelviszonyt megtestesítő értékpapír - a kötvény tulajdonosa a papír lejáratakor kamatostul kapja vissza a pénzét, a részvény tulajdonviszonyt testesít meg. A részvényes a részvény értékéig birtokosa az adott cég vagyonának.) Így nem csoda, hogy a kötvénypiac gyors bővülése mellett akkor még nem volt lehetséges a tulajdonviszonyokat érintő értékpapírfajták (részvény) kibocsátása. Az akkori politikai és gazdaságirányítási rendszer a kelet-európai országokhoz képest ugyan rugalmasabb volt, de a szocializmus sajátosságaként kezelt állami tulajdonviszonyokat mégsem merte felrúgni.
1988-tól kezdődően azonban részben a kötvénykibocsátás körülményeinek a változásai (az 1988-at követően kibocsátott kötvényekre megszűnt az állami garancia) és a személyi jövedelemadó-rendszer bevezetésének hatására – a kötvények kamatára 20% ún. forrásadót vetettek ki, valamint a kedvezőtlen pénzügyi folyamatok miatt (növekvő infláció, más befektetések emelkedő kamatai) a kötvénypiaci tevékenység visszaesett, a kötvényárfolyamok 20–30%-kal estek a névérték alá.
A piac koordinálására, szokványok kialakítására a kötvénypiacon aktív közvetítő szerepet betöltő bankok és pénzintézetek kezdeményezésére 1987. dec.-ben értékpapír-kereskedelmi megállapodás jött létre, amely részben kiindulópontját jelentette a Budapesti Értéktőzsde újbóli megalapításának.
1988. jan.-tól szervezték az első tőzsdenapokat Budapesten, először havonta, később hetente, majd hetente többször is.
1990. febr. 1-jén hatályba lépett az egyes értékpapírok nyilvános forgalomba hozataláról, valamint az értékpapírtőzsdéről szóló 1990. évi VI. törvény, amely megteremtette a tőzsde működésének jogi feltételeit. Így az 1990. jún. 19-én megtartott alakuló közgyűlésen 41 alapító tőzsdetag 221,6 M Ft-os alapító vagyonnal létrehozta a Budapesti Értéktőzsdét, majd elfogadta a tőzsde alapszabályát, és megválasztotta tisztségviselőit.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi