ARGENTÍNA

Full text search

ARGENTÍNA
1. Igazság Párt: az 1989. évi elnökválasztáson Carlos Menem a Népi Egység Igazság Frontja választási szövetség jelöltjeként győzött, de személyében az ország politikai életét korábban jelentősen befolyásoló perónista Igazság Párt vezetője került hatalomra. A pártot a II. világháború után Perón ezredes alapította az Igazságosság Nemzeti Mozgalma néven, ő maga államfő volt 1946-tól 1955-ig, amikor hatalmát katonai puccsal döntötték meg. A párt 1973-ban támadt fel újra, amikor Perón 18 évi száműzetés után hazatért, s újra elnökválasztást nyert. Egy évvel későbbi halála után özvegye, Isabel örökölte az elnöki posztot.
A perónista mozgalom az elmúlt évtizedekben számtalan kisebb-nagyobb irányzatra, pártra szakadt, fegyveres terrorista csoportok is kinőttek belőle. Menem választási sikerét a különböző irányzatok összefogásának, valamint a Kereszténydemokrata Párttal és a Megnemalkuvás Pártjával kötött szövetségnek köszönhette. E 3 párt választási koalíciója az 1991. okt.-i időközi képviselő-választásokon is többséget szerzett.
2. Radikális Polgári Unió: a perónisták legnagyobb ellenfele, 1890-ben alakult. Elnöke Raúl Alfonsín, aki államfő is volt.
3. A 254 tagú képviselőházban mandátumhoz jutott még az 1934-ben alapított Haladó Demokrata Párt és a jobbközép pártok szövetsége, a Demokratikus Centrum Unió. Nem jutott mandátumhoz az Egyesült Baloldal, amelyhez az 1918 óta létező Argentin Kommunista Párt is tartozik. A terrorista csoportok közül a legjelentősebbek a Forradalmi Perónisták, a trockista Forradalmi Munkáspárt, ill. az Argentin Antikommunista Szövetség, amely szoros kapcsolatban állt a hadsereg szélsőjobboldali tisztjeivei.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi