AUSZTRÁLIA

Full text search

AUSZTRÁLIA
1. Munkáspárt: a jelenlegi kormányzó párt, 1891-ben alapították. Elnöke, egyben Ausztrália kormányfője –1991 dec. óta – Paul Keating. Szoros kapcsolatok fűzik a szakszervezetekhez és hagyományos szószólója a kiterjedt szociális ellátásnak. A legutóbbi, 1990. évi szövetségi parlamenti választásokon mind a 76 tagú szenátusban (32 hely), mind a 148 fős képviselőházban (78 hely) megőrizte többségét.
2. Liberális Párt: a legerősebb ellenzéki párt, 1944-ben jött létre az Egyesült Ausztrália Párt nyomán. 29 szenátusi és 55 képviselői hellyel rendelkezik. A párt a liberálisok és konzervatívok furcsa koalíciója, az üzleti világhoz fűződő erős kapcsolatokkal. A liberálisok szövetségesének számít a Nemzeti Párt. (Az 1920-ban alakult Agrárpárt utóda.) 4 szenátora és 14 képviselője van. A szenátusban 8 hellyel rendelkezik az Ausztráliai Demokrata Párt, amelyet 1977-ben a liberálisokból kivált, reformokat szorgalmazók csoportja hozott tétre.
3. Kisebb pártok: a környezetvédő Zöld Párt; a nyugdíjasokat tömörítő Ősz Hatalom csoport; az Ausztrália Szocialista Pártja, az 1971-ben az Ausztrál Kommunista Pártból, Moszkva-barátként kiszakadt irányzat. (Az Ausztrál KP 1989-ben feloszlatta magát, s több kisebb csoporttal létrehozta az Új Baloldal Pártját.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi