AUSZTRIA

Full text search

AUSZTRIA
1. Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ): 1889-ben alakult ezzel az elnevezéssel. A II. világháború után évtizedeken át Szocialista Párt néven szerepelt. Kiemelkedő személyisége, pártvezető és kormányfő volt Bruno Kreisky. 1991-ben az SPÖ visszatért eredeti nevéhez. Megőrizve a demokratikus szocializmus bizonyos értékeit, Franz Vranitzky vezetésével – a semlegesség megtartásával – az Európai Közösségekhez való csatlakozást tűzte ki célul. Miután a pártnak sem az 1986-os, sem az 1990-es választásokon nem sikerült egyedül abszolút többséget szereznie a parlamentben (legutóbb 81 mandátum), az SPÖ nagykoalícióra lépett legnagyobb vetélytársával, a konzervatív Osztrák Néppárttal (ÖVP).
2. Az Osztrák Néppárt (ÖVP) 1945-ben alakult a korábbi Keresztényszocialista Párt utódaként. A kormányban az SPÖ-nek és az ÖVP-nek 7 miniszteri széke van, ez utóbbi adja Alois Mock személyében a külügyminisztert.
3. Szabadságpárt (FPÖ): az utóbbi években jelentősen megerősödött, elnöke Jörg Haider. 1955-ben alakult a hajdani nemzetiszocialisták támogatását élvező Függetlenek Ligájából. A 70-es években az FPÖ-ben háttérbe szorultak a szélsőjobboldaliak, s ennek volt köszönhető, hogy 1982-ben az SPÖ-vel koalícióban kormányra is került. Az újabb változás a Haider képviselte szélsőjobboldali nézetek megerősödése nyomán következett be. Idegenellenes propagandájával az FPÖ 33 parlamenti székhez jutott, s az 1991. nov.-i bécsi helyhatósági választások jelezték: a trend erősödik.
4. A parlamentben 9 képviselője van a Zöld Alternatív Listának, amely 1986 óta működik. Az 1918 óta létező Osztrák Kommunista Pártnak 1959 óta nincs parlamenti mandátuma.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi