INDONÉZIA

Full text search

INDONÉZIA
Elvben többpártrendszerű ország, a valóságban azonban az 500 tagú képviselőháznak, a pártoknak kevés beleszólásuk van a politikai életbe. A hadsereg dominál, 100 képviselői mandátum eleve az Indonéz Fegyveres Erők politikai szervezetéé, az ABRI-é.
1. GOLKAR (Funkcionális Csoportok Közös Titkársága): még az ország első államfője, Sukarno alapította 1964-ben kormánypártnak. Lényegében különböző társadalmi csoportok (parasztok, halászok, katonák, szakemberek stb.) korporatív koalíciója. Az 1965–66-os katonai hatalomátvétel után megszűnt, csak 1971-ben szervezte újra az ország jelenlegi – ellenjelölt nélkül négyszer újraválasztott – államfője, Szuharto tábornok, ő a párt elnöke.
2. A legalitásukat megőrző hagyományos pártok a kormány nyomására 2 szervezetbe tömörültek: az Indonéz Demokratikus Párt (1973-ban 5 nacionalista és keresztény párt egyesült); az Egyesült Fejlesztési Párt (1973-ban 4 iszlám párt olvadt egybe).
3. Illegalitásban van 1966 óta az Indonéz Kommunista Párt, amelynek a katonai puccs után több százezer tagját ölték meg, s még 1987-ben is végeztek ki 20 évvel korábban bebörtönzött aktivistákat. A regionális felkelő mozgalmak közé tartozik a kelet-timori Fretilin, ill, a szumátrai Aceh Nemzeti Felszabadítási Front.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi