IRAK

Full text search

IRAK
1. Arab Szocialista Újjászületés (Baath) Párt: a diktatórikus politikai rendszer vezető ereje az 1947-ben alakult arab nacionalista mozgalom. Több ága van. A szíriai és az iraki szárny szembenállása évtizedek óta tart. A párt vezetése gyakorlatilag az állami vezetés.
2. 1989-ben történt meg először, hogy Szaddám Huszein engedélyezte ellenzéki pártok bejegyzését a nemzetgyűlési választásokra, de valójában csak olyan személyek és csoportok vehettek részt, amelyek a Nemzeti Haladó Fronthoz csatlakoztak. 1973–79 között tagja volt a Frontnak az 1934-ben alapított Iraki Kommunista Párt, amelyet 1979-ben betiltottak. A Frontban részt vett 2 kurd párt is: a Kurdisztáni Demokratikus Párt (1946-ban alapította Mustafa al-Barzani mullah, a kurd felkelés vezére) és a Kurdisztáni Forradalmi Párt (1972-ben jött létre).
3. A betiltott pártok között van a kormánnyal szemben álló Kurdisztán Demokratikus Pártja (1946 óta létezik, vezetője Maszud Barzani), Kurdisztán Hazafias Frontja (vezetője Jalal Talabani), Kurdisztán Szocialista Pártja, a kurd Hezbollah. Ez utóbbi tagja a Teheránban működő iraki síiták szervezetének, az Iszlám Forradalom Legfelső Tanácsának (SCIR). 1990. dec. óta az SCIR, a Kurdisztán Szocialista Pártja, az 1968 óta működő Iszlám Hangja gerillacsoport és az 1982-ben alapított, Szaddám Huszein rendszerével szemben álló Umma (Nemzet) Párt közös bizottságot hozott lége Damaszkuszban.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi