LETTORSZÁG

Full text search

LETTORSZÁG
1. Lett Népfront: az 1991. szept.-ben függetten államként ENSZ-tagsághoz jutó Lettország kormányzó pártja, amely az 1990. máj.-i választáson a 201 tagú parlamentben 128 helyet szerzett. 1988-ban jött tétre, kezdetben a szovjet államszövetségen belüli önállóságot szorgalmazta, 1990-től azonban a teljes függetlenségért küzdött.
2. A teljes elszakadás híve volt – 1988-as alapítása óta – a Lett Nemzeti Mozgalom a Függetlenségért. A parlamentbe bejutottak a szociáldemokraták. (2 pártjuk is van 1989 óta – Lett Szociáldemokrata Párt és Lett Szociáldemokrata Munkáspárt), a radikális, ill. környezetvédő párt képviselői.
3. Lettország Kommunista Pártját, amelyet 1904-ben alapítottak, s az SZKP része volt, az 1991. aug.-i moszkvai puccs után, annak támogasa miatt betiltották, vezetőjét, Alfred Rubiksot letartóztatták. Ugyancsak betiltották a Dolgozó Nép Egységfrontját (Interfront), amelyet 1988-ban a Lettországban élő orosz ajkú lakosság képviseletére hoztak létre, s ellenezte az ország függetlenségét. 1990 óta működik Lettország Demokratikus Munkáspártja, a Lett KP-ból kiszadt, a Népfronttal együttműködő csoport.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi