LIBANON

Full text search

LIBANON
1. Libanoni Front: a főként keresztény, jobbközép, jobboldali pártok 1976-ban létrejött tömörülése. A Libanoni Front pártjai:
Falangista Párt, 1936-ban alapította a Dzsema-klán feje, Pierre Dzsemajel. Egyik fiát, Basirt még mint be nem iktatott köztársasági elnököt 1982-ben meggyilkolták, a másik, Amin több éven át töltötte be az államfői tisztséget 1989-ig. 100 ezer tagja van, jelenlegi elnöke Georges Saade.
Nemzeti Liberális Párt: 1958-ban Camille Chaoun alapította. Elutasított mindenféle koalíciót olyan muzulmán csoportosulással, amely palesztinokat foglal magába. 1980-ban a falangistákkal szemben csatát vesztett és arra kényszerült, így falangista irányítás alá helyezze fegyveres csoportját.
Marada Brigád: az észak-libanoni Frandzsié-klán maronita milíciája, vezetője Szulajman Frandzsié, aki az ország köztársasági elnöke is volt. 1978-ban kilépett a Libanoni Frontból, mert a többi párttal ellentétben támogatta a szíriai katonai jelenlétet és ellenezte a kapcsolatok javítását Izraellel.
Nemzeti Blokk: 1943-ban alapított maronita párt, amely ellenezte a katonai csoportok felhasználását a politikában. Elnöke, Raymond Eddé – a sorozatos merényletkísérletek miatt – elhagyta az országot, Párizsban él.
2. Nemzeti Mozgalom: többnyire baloldali, muzulmán csoportok tömörülése. Idetartoznak:
Haladó Szocialista Párt: 1948-ban alakult főleg drúz csoportosulás, amely progresszív, nacionalista programot hirdetett. Korábbi elnökét, Kamal Dzsumblattot, aki ellenezte a szíriai inváziót, 1977-ben megölték. Fia, Walid Dzsumblatt a párt jelenlegi elnöke. Korábban Szíria és az Amal szövetségese volt.
Szíriai Nemzeti Szocialista Párt: 1932-ben hozták létre a Nagy-Szíria jelszavával.
Baath Párt: pánarab világi párt, megtalálható benne az iraki és szíriai frakció egyaránt. Libanoni Kommunista Párt: 1924-ben alakult, 1939-ben betiltották, 1970 óta újra legális. Amíg a század első felében tagjai főleg keresztények voltak, jelenleg a moszlimok dominálnak. Főtitkára: Georges Hawi.
Független Nasszerista Mozgalom: 1958-ban alakult mint szocialista ellenzéki párt, a legnagyobb Libanonban található nasszerista csoport. Sohasem volt kizárólag muzulmán szervezet, de támogatói főleg a városi szunnita szegények.
Elnyomottak Mozgalma: ismertebb miliciájának nevén Amal. Musa Szadr iráni imám alapította, s elsősorban azokat a libanoni síitákat tömöríti, akik az ország déli részéből menekültek el. Vezetője: al-Din sejk, a katonai parancsnok Nabi Berri. Ebből nőtt ki 1982 után 2 jól szervezett fegyveres csoport, amelyhez terrorakciók és emberrablások kötődnek: a Hezbollah (Isten Pártja) és az Iszlám Szent Háború (Al-Jihad al-Islami). Mindkettő erős iráni befolyás alatt áll, előbbit a Libanonba küldött „iráni forradalmi gárdisták” hozták létre.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi