Április 9. – Kedd

Full text search

Április 9. – Kedd
– Az Országgyűlés módosította a szociális ellátásokról szóló törvényt. A képviselők elfogadták a családtámogatások és a közgyógyellátás új rendszerét és azt, hogy ezentúl az évi egyszeri helyett két alkalommal változtathatják meg a személyes gondoskodást nyújtó intézmnyek térítési díjait. Az április 15. után született gyermekek után megszűnik a gyermekgondozási díj, a várandóssági pótlék helyett pedig egyszeri, évente megállapított összegű anyasági támogatás jár.
– A képviselők módosították a Nemzeti Kulturális Alapról szóló törvényt. Ezzel kiterjeszkedik az alap járulékbevételi köre: 20 százalékos járulék terheli a pornó-, szex– és erőszaktartalmú művek előállítását, importját és kölcsönzését. A játékfegyverek, a biliárdfelszerelések, valamint a pénzérmével működő játékok után tízszázalékos járulékot kell fizetni.
– Három szocialista képviselő – Boros László, Hidasi Rezső és Vancsik Zoltán – módosító javaslatot nyújtott be a képviselők tiszteletdíjáról szóló törvényhez. A módosítás azt indítványozza, hogy a honatyák csak egy parlamenti bizottságban való részvételért vehessenek fel fizetést. A jelenlegi gyakorlat szerint a képviselők legfeljebb két bizottsági tagság után kaphatnak pótlékot.
– Az alternatív Nobel-díjas Bíró András, a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány kuratóriumának elnöke nem kíván részt venni a miniszterelnök vezetésével nemrégiben megalakult roma programbizottság munkájában. Bíró ezt a Roma Polgárjogi Alapítvány vitaestjén jelentette be, mondván: megtisztelőnek tartja a meghívást a magas szintű testületbe, de megítélése szerint az abban részt vevő szaktárcák nem rendelkeznek olyan programokkal, amelyek révén érdemben javítani lehetne a cigányság helyzetén.
– Baja Ferenc környezetvédelmi miniszter a Somogy megyei Szentbordáson felavatta az ország hatodik nemzeti parkját, az ötven hektár kiterjedésű, európai tekintetben páratlan természetvédelmi értéket képviselő Duna–Dráva Nemzeti Parkot. A Duna Sió-torkolatától az országhatárig terjedő területen van a hazai védett növények kétharmada és közel kétezerötszáz védett állatfaj.
– Megtartották az első lőgyakorlatot az IFOR-erők a táborfalvai gyakorlótéren.
– A további erdőtüzek megelőzésére az ország valamennyi erdejében és az erdő határától számított kétszáz méteren belül a tűzgyújtást megtiltotta a Földművelésügyi Minisztérium. A tűzgyújtási tilalom előzménye, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében négy nap alatt 230 esetben riasztották a tűzoltókat erdő– és avartűz oltásához.
– Újabb négy – ezúttal 3–5 éves korú – gyermek vérében találtak a megengedettnél magasabb ólomszennyezést Hevesen, az illegális akkumulátorbontások és talajszennyezés miatt végzett legutóbbi szűrések után dr. Gombkötő György, a Heves megyei tisztifőorvos helyettese beszámolója szerint.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi