Február 8. – Csütörtök

Full text search

Február 8. – Csütörtök
– A kormány arra utasította a pénzügyminisztert: soron kívül adjon ki irányelvet az adóhatóságnak, hogy februárban már az éves személyi jövedelemadóval arányos előleget vonjanak le a munkabérekből. A kabinet sürgős és kivételes eljárást kérve benyújtja az Országgyűlésnek a személyi jövedelemadóról szóló törvény módosítási javaslatát, amely alapján a munkáltatók a nyugdíjas munkavállalóknál a legelőnyösebb adóelőleg-levonási módot alkalmazhatnák.
– Bokros Lajos azt ígérte, hogy akinek január béréből túl nagy összeget vontak le, az márciusban visszakapja a pénzét. A pénzügyminiszter elismerte, hogy a hibát a Pénzügyminisztérium követte el.
– A kormány arról is határozott, hogy a budapesti Erzsébet téren legyen a Nemzeti Színház új épülete. A Fővárosi Önkormányzat ingyen ad telket a Nemzeti Színház felépítéséhez – közölte a főpolgármester. A beruházásra állami pénzekből 6 milliárd forintot szánnak, ehhez jön a közadakozásokból összegyűlt csaknem másfél milliárd.
– Csökkentené az Országgyűlés létszámát a Fidesz. Trombitás Zoltán, a párt parlamenti képviselője úgy vélekedett, hogy az országnak egy 200 fős törvényhozás is elegendő lenne.
– Az Okucsaniban állomásozó magyar műszaki alakulat egyik első feladata az lesz, hogy használhatóvá tegye a Boszniát és Horvátországot összekötő, a háborúban felrobbantott Száva-hidat. A katonák megkezdték a hamarosan megépülő kompátkelő boszniai oldalának felderítését. A vállalkozás nem veszélytelen, ugyanis a kompfeljáró környékén gyalogsági és tankelhárító aknákat telepítettek a szerbek Boszniában.
– Nyugállományba vonul a Magyar Honvédség parancsnoka és a honvéd vezérkar főnöke. Deák János vezérezredes és Németh Sándor altábornagy nyugdíjazását Keleti György védelmi miniszter kezdeményezte a köztársasági elnöknél. A jelenlegi szabályok szerint a Magyar Honvédségben – beosztástól és rangtól függetlenül – nyugdíjba küldik a tiszteket, ha elérik 55. évüket. A két vezető tábornok távozásával egyidőben, vagyis már a jövő hónap elején megkezdődik a Magyar Honvédség parancsnokságának átszervezése honvéd vezérkarrá, és az év végén már az új vezérkar veszi át a Magyar Honvédség felső szintű vezetését. Az átmeneti időben a Magyar Honvédséget Németh Sándor utóda, az új vezérkari főnök irányítja.
– Ezentúl minden járművezető kártérítést kap, ha Kaposváron és környékén állomásozó amerikai katonák hibájából szenved balesetet. Egyebek mellett ezt tartalmazza az a megállapodás, amelyet Budapesten írt alá az amerikai IFOR-erők vezetője az Országos Rendőr-főkapitányság illetékeseivel.
– Sikkasztásért és magánokirat-hamisításért ítélték el az Ybl Bank egykori vezetőit. A vádirat szerint az első- és másodrendű vádlott, O. Nagy Imre és Janniczky Zoltánné 1992-ben a saját, illetve cégei kiadásait fedezte a bank pénzéből, és ezzel 5 milliárd forintos kárt okozott. Ezért mindketten négyéves börtönbüntetést kaptak, de O. Nagyot 10, Janniczkynét pedig 5 millió forintos vagyonelkobzásra is ítélte a bíróság. A harmad- és negyedrendű vádlott, Körmendy Éva és Porkoláb Tamás büntetése felfüggesztett szabadságvesztés, valamint 500 illetve 300 ezer forintos vagyonelkobzás.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi