Március 15. – Péntek

Full text search

Március 15. – Péntek
– A március 15-i központi ünnepségen, a Nemzeti Múzeumnál Gál Zoltán, az Országgyűlés elnöke a többi között azt mondta, hogy nem múltbeli tettekért, hanem jelenlegi és jövőben teljesítményekért lehetünk tagja a fejlett európai nemzetek közösségének.
– A Petőfi-szobornál Budapest főpolgármestere, Demszky Gábor azt hangsúlyozta: a demokratákat ma azzal teszi próbára a sors, hogy hagyja őket hatalomhoz jutni. Nem szabad tehát engedni, hogy „felépüljenek a kiváltságok kevély nagy tornyai. Mert él a kísértés: inkább emelni a bérből élők adóját, mint szembeszállni a feketegazdasággal”.
– A Demszky-beszédre reagált a miniszterelnök. Horn Gyula szerint a főpolgármester beszéde is hangulatkeltő volt: mindenkinek szíve joga a kritika, de a fővárosi önkormányzatnak is van oka, hogy szembenézzen önmagával – jelentette ki.
– Lapértesülés szerint a Magyar Szocialista Párt parlamenti képviselői közül többen azt fontolgatják, hogy Torgyán József egy nappal korábbi nagygyűlésen elhangzott beszédét követően fel kellene mondani a hatpárti együttműködést a Független Kisgazdapárttal. A pártelnök kijelentései közül különösen az „álliberális undorító férgek és dögkeselyűk” hatalmáról szóló kitételt sérelmezik.
– A Parlamentben Göncz Árpád adta át a legmagasabb állami kitüntetéseket. A köztársasági elnök egyúttal reagált az egy nappal korábbi ellenzéki nagygyűlésen elhangzottakra, mondván: az ünnep előestéjét beárnyékolta a gyűlölet.
– Tizenkilencen kaptak Kossuth-díjat, közöttük Bánsági Ildikó, Csomós Mari, Jordán Tamás, Kozák András színművész, Esterházy Péter, Lázár Ervin író, dr. Finta József építész, Ráday Mihály operatőr-rendező, Lukács Ervin karmester, Schiff András zongoraművész. Széchenyi-díjat vehetett át többek között dr. Andorka Rudolf akadémikus, dr. Keresztury Dezső irodalomtörténész, dr. Trogmayer Ottó kandidátus. A Parlamentben megosztott Széchenyi-díjat hatan, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét kilencen (köztük dr. Vámos Tibor akadémikus, Korniss Péter fotóművész, Törőcsik Mari színművész), a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét harmincan (mások mellett dr. Iványi Károly főigazgató, Janikovszky Éva író, Mészáros Márta filmrendező), a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét harmincnégyen (többek között Kalmár Árpádné Szél Júlia újságíró, Lányi András filmrendező, Dobsa Sándor zongoraművész, Butak András grafikusművész) vehették át.
– A sajtószabadság törvényi feltételei adottak ma Magyarországon, de a szakma képviselőinek is folyton tenniük kell azért, hogy a gyakorlatban érvényesüljön a sajtószabadság – mondta Kereszty András, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke az Aranytoll-díjak átadó ünnepségén. Tizenketten vehették át a szakma legmagasabb elismerését, közöttük Bodor Pál, Obersovszky Gyula és Hegedűs Tibor.
– Idén először adták át a Roma Polgárjogi Díjakat. A cigányság polgárosodásáért és felemelkedéséért kiemelkedő munkát végzők közül Mohácsi Viktória, a Magyar Televízió szerkesztő-riportere és Setét Jenő, a Roma Polgárjogi Alapítvány szociális munkása (aki a székesfehérvári cigánygettó-ellenes biztotságban tett sokat) kapta meg a díjat.
– A budapesti Szabadság téren a Szabó Albert vezette Népjóléti Szövetség tagjai megzavarák a Magyar Igazság és Élet Pártja rendezvényeinek előkészületeit.
– A MIÉP nagygyűlésén a szónokok ismertették tizenkét pontjukat, amelyben egyebek mellett a családok helyzetének javítását, a privatizáció felülvizsgálatát és a magyarellenes faji diszkrimináció megszüntetését, nemzetőrség felállítását követelik.
– A kereszténydemokraták olyan felelős magyar kormányt akarnak, amely nem a nemzetközi pénzintézetek, hanem a magyar nép iránt érez felelősséget – jelentette ki Giczy György pártelnök a KDNP ünnepi gyűlésén.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi