Győr-Moson-Sopron megye

Full text search

Győr-Moson-Sopron megye
Győr-Moson-Sopron megye hazánk északnyugati területe, 4 012 négyzetkilométeren helyezkedik el. Északon Szlovákiával, nyugaton Ausztriával határos. A megye az ország területének csak 4,3 %-a, népessége az ország lakosságának 4,2%-a: 425 ezer ember él itt. Területi nagyságrendben a 19 közül az ország 13. megyéje. Székhelye Győr megyei jogú település. Sopron ugyancsak megyei jogokkal rendelkező település. Az említettek mellett Mosonmagyaróvár, Csorna, Kapuvár és Fertőd rendelkezik városi ranggal. A községek száma 167. A megye átlagos népsűrűsége 107,98 fő négyzetkilométerenként. Két város, Győr és Sopron lakóinak száma haladja meg az ötvenezret.
A népesség fogyásának üteme éveken át stagnált, 1995-ben azonban romló tendenciát mutatott. Az 1993 és 1994 közötti évi kétszázalékos fogyás a következő évben 2,2%-ra emelkedett. Ezek az értékek egy százalékkal kisebbek az országos átlagnál.
A ’80-as évek elejétől a halálozások száma meghaladta a születésekét. A termékenység csökkenése a ’90-es években folytatódott. Az élveszületések száma 1996-ban mélypontra jutott, négyszázzal maradt el az előző évitől. A csökkenés mértéke (8,8 százalék) az előző évekénél nagyobb volt, jóval meghaladta az országos 5,8 százalékos átlagot.
A művi vetélések száma 1995-ben 2 773, 1996-ban 2 789, 1997-ben 2 395. A csökkenő tendencia mellett 1997 kedvező jele, hogy száz élve született csecsemőre 59 művi vetélés jutott, ez alacsonyabb az országos átlagnál. Egyelőre nincsenek kedvező jelek a házasságkötési és válási statisztikákban. Győrött 1995-ben 826-an, 1996-ban 816-an, 1997-ben 722-en kötöttek házasságot. A házasodási kedv csökkent, a válások száma viszont emelkedett: 1995-ben 361, 1996-ban 365, 1997-ben 385 házasságot bontottak fel Győrött.
A megye nagyobb része síkság, éghajlata mégis eltér az Alföldétől. Ennek oka az óceántól való távolság. Uralkodó széljárás az északnyugati: hazánk legszelesebb vidéke Mosonmagyaróvár és környéke. A nyár mérsékelten meleg, a júliusi középhőmérséklet 20–21 fok közötti, az évi napsütéses órák száma 2 000. A csapadék mennyisége éves átlagban a Kisalföld keleti részén az 550 millimétert sem éri el, a nyugati határszélen (Brennbergbányán) 800 milliméter körüli. A megye középső részein júniusban, nyugati felén júliusban van a legtöbb csapadék. A legszárazabb hónap a január és a február.
A megye tájegységei: a Győri-medence, a Szigetköz, a Hanság, a Rábaköz, a Tóköz, az Alpokalja, a Mosoni-medence és a Pannonhalmi-sokorói dombok. Vizei: a Duna, a Rába, a Rábca, a Marcal és a Fertő tó.
A megye legnyugatibb pontja Sopron, legkeletibb Mezőörs. Legészakibb pontja Rajka, legdélibb Csáfordjánosfa.
A kelet–nyugati távolság a megyében 120 kilométer, az észak–déli távolság pedig 70 kilométer. Legmagasabb pontja a Soproni-hegységben lévő Magas-bérc 556 méterrel, legmélyebb pontja a gönyüi Duna-part 108 méterrel.
Szent István korától négy magyar megye: Győr, Sopron, Moson és Pozsony terült el ezen a vidéken. Az első világháborút követő Párizs környéki békeszerződések következtében Győr, Moson és Pozsony vármegye visszamaradt részeit 1924-ben vonták össze, és 1950-ben egyesítették Sopron vármegye megmaradt részével. Jelenlegi formájában 40 évig Győr-Sopron megye volt a neve, 1990-ben a történelmi hagyományok miatt Győr-Moson-Sopron megyére keresztelték.
A megyei politikában elsősorban azok a pártok vesznek részt, amelyeknek országos képviseletük is van. A hat, illetve hét parlamenti párton (MSZP, SZDSZ, Fidesz-MPP, FKGP, KDNP, MDF, MDNP) kívül megyei szervezete van a MIÉP-nek és a Munkáspártnak. A hat közül három nagyobb városban (Győrött, Sopronban, Mosonmagyaróváron) olyan egyesületek, szövetségek is képviselethez jutottak a parlamenti pártok mellett, amelyek helyi érdek- és értékvédő programmal léptek fel. Győrött a Pro Urbe Egyesület 3, a Győri Polgári Kör és a Reflex Környezetvédő Egyesület 1-1 képviselői helyhez jutott. Sopronban a Szövetség Sopronért 2, Mosonmagyaróváron a Kereskedők és Vendéglátók Egyesülete 4, a Lakástulajdonosok és Bérlők Egyesülete 1 helyhez jutott a városi képviselő-testületekben.
Az 1994. évi választásokon a megyében leadott szavazatok aránya szerint a pártlisták a következőképpen festettek: 1. MSZP, 2. SZDSZ, 3. MDF, 4. FKGP, 5. KDNP, 6. Fidesz, 7. Köztársaság Párt, 8. Munkáspárt, 9. Agrárszövetség. A második választási forduló sem változtatta meg ezt a képet. Eredményeként a hét egyéni választási kerületből az MSZP 4, az SZDSZ 2 képviselőt küldött a parlamentbe. A hatodik választókerületben (Kapuvár) az első adatok szerint Varga Gyula (SZDSZ), a város 1990–94 között polgármesteri tisztséget betöltött jelöltje győzött, végül tíz szavazattal mégis Raskó György (MDF) lett a befutó. A megyében a megszerezhető hat listás képviselői helyből ötnek akadt gazdája, amelyen az MSZP 2, az SZDSZ, az MDF és az FKGP 1-1 képviselői helyen osztozott.
A győri önkormányzat az ipari park betelepítésére, a belvárosi műemlékek felújítására, szociális lakások építésére fordított megkülönböztetett figyelmet. Sopronban a műemlékvédelem központi helyen szerepelt. A városnak önálló színháza lett. Mosonmagyaróváron szennyvízcsatorna és víztisztító épült. Új zsilipet helyeztek üzembe a malom-ági Lajtán. Csornán vezetékes gázhálózatot és szennyvízcsatorna művet építettek. Az önkormányzat jelenleg a meglévő termálfürdő és gyógyvíz legcélszerűbb hasznosításának lehetőségét kutatja, akárcsak Kapuváron. Kapuvár megteremtette teljes közmű-infrastruktúráját. Kórházában működik az érbeteg-rehabilitációs központ. Folytatódik az észak–déli kerékpárút kiépítése az osztrák határig. Fertődön ugyancsak elsőrendű feladat a csatornázás befejezése. Az egykori szovjet laktanya hasznosítása ugyancsak fontos cél. Az Eszterházy-kastély megóvásáról és hasznosításáról kormányhatározat született. Az értékes, egyedülálló épületről a jövőben közhasznú társaság gondoskodik. A társaság négy alapítója közt van a helyi önkormányzat is a három minisztérium mellett.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi