Egyéb információk

Full text search

Egyéb információk
1997. december végén közel 31 ezer vállalkozás működött a megyében. A működő vállalkozások három tizedét kitevő társas vállalkozások száma dinamikusan nőtt, az egyéni vállalkozásoké csökkent. Az 1997-es évben az új vállalkozások révén 601 milliárd forintnyi külföldi tőke áramlott a megyébe, ami sokkal kevesebb, mint a korábbi években. A múlt évben megvalósított fejlesztések létszámigényének köszönhetően az alkalmazásban állók száma – az országos tendenciával ellentétben – már nem csökkent tovább. A kismértékű növekedést egyértelműen az ipari létszám emelkedése eredményezte. A foglalkoztatottsági helyzet javulását jelzi még a munkanélküliek számának további csökkenése. A munkanélküliség mértéke a megyék közül továbbra is itt a legalacsonyabb.
1997-ben a havi bruttó átlagkereset 55 790, a nettó 37 449 forint volt a megyében. A fogyasztói árak emelkedését figyelembe véve a reálkereset – az elmúlt évekre jellemző csökkenés után – 8%-kal növekedett.
Győr-Moson-Sopron megye ipari termelése 1994-től – elsősorban az új külföldi tőkebefektetéssel létesült vállalkozásoknak köszönhetően – először mérsékeltebben, majd egyre dinamikusabban fejlődött. Az 1997. év folyamán az 50 főnél többet foglalkoztató megyei székhelyű ipari vállalkozások 447 milliárd forint bruttó termelési értéket hoztak létre, volumenében 48,9%-kal többet, mint egy évvel előtte. Összehasonlításképpen: az ipari termelés országosan 15%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.
Győr-Moson-Sopron megye 1997. évi mezőgazdasági termelési eredményei meghaladják az országos szintet. A fontosabb szántóföldi növények átlagtermése általában magasabb az országosnál. A főbb állatfajok állománya is kedvezőbben változott: a szarvasmarha- és a sertésállomány csökkenése mérsékeltebb, a tyúkfélék számának növekedése erőteljesebb, mint az ország egészében.
A megyében 1997-ben a külföldi és a belföldi vendégkörben egyaránt mérséklődött az idegenforgalom. A vendégek száma a külföldieknél, a vendégéjszakáké viszont a belföldieknél csökkent nagyobb mértékben. A vendégforgalom tranzitjellege nem változott. A kereskedelmi szálláshelyek a forgalom kétharmadát az idegenforgalmi főidényben, május 1. és október 31. között bonyolították le. Emelkedett a nyaralóházak, a kempingek forgalma, visszaszorult a fizető-vendéglátás, és csökkenést mutat a panziók belföldi forgalma. A külföldiek körében a szállodán, a panzión kívül a szálláshelyek közt a kempingek a legnépszerűbbek. Négy ország állampolgárainak vendégforgalma számottevő. A Németországból és Hollandiából érkezők vendégéjszakáinak száma mintegy 10%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.
A megye útsűrűsége átlag feletti, a tizenkilenc megye közül az egy négyzetkilométerre jutó út hossza alapján a második, az ezer lakosra jutó kiépített úthossz alapján a tizedik, az ezer személygépkocsira jutó úthossz alapján az ötödik a megyék sorában. Az úthálózat a területhez képest a legsűrűbbek közé tartozik, igénybevétele is átlag feletti. Viszont kedvezőtlen az országos közutak teherbírása a megyében. Az utolsó előtti helyet foglalja el az országos közutakból az aszfaltburkolatú utak sorában.
A tömegközlekedési hálózat sűrűsége, a helyközi távolsági autóbusz-forgalom gyorsasága arányos a népesség sűrűségével. A megye lakóinak tulajdonában lényegesen több a személygépkocsi, mint más térségekben. Győrött ezer lakosra 254, Sopronban 230, Mosonmagyaróváron 221, Kapuváron 217, Csornán 210 gépkocsi jut. A megye 173 települése közül 64-nek (37%-ának) van 3 km-en belül vasútállomása vagy megállója.
A megyében a rendőr-főkapitányság, a városokban kapitányságok ügyelnek a közbiztonságra. Fertődön rendőrőrs működik. Kapuvárnak figyelemreméltóan jó a közbiztonsága, évek óta nem loptak el autót.
A nyolcvanas évek közepéig az egészségügyi hálózatot extenzíven fejlesztették a megyében. Kialakultak a kórház-rendelőintézeti egységek. Növekedett a körzeti orvosok száma, szakorvosi rendelőintézetek létesültek. A nyolcvanas évek első felében befejeződött a mosonmagyaróvári kórház és a győri megyei kórház rekonstrukciója. 1990 után folytatódott, és mára befejeződött a megyei kórház, a soproni, a csornai és a kapuvári kórház rekonstrukciója. A kórházak 1990-ben a megyei, illetve a városi önkormányzat(ok) tulajdonába kerültek. A győri Petz Aladár Megyei Kórház a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem oktató kórháza. Több faluban új orvosi rendelő épült (Tét, Pannonhalma, Beled, Fertőszentmiklós, Lébény, Abda). A városokban szakrendelőket újítottak fel.
A történelmi egyházak közt a megyében a legnagyobb a római katolikus. A püspökség székhelye Győr. A rendszerváltás után került vissza a főapát kormányzása alá a Pannonhalmi Területi Apátság, régi néven a Pannonhalmi Egyházmegye 15 egyházközséggel. A második legnagyobb egyház a megyében az evangélikus (lutheránus). Az egyházmegye 25 gyülekezetből áll. A megyei evangélikusság templomain kívül rendelkezik szeretetintézményekkel, idősek otthonával (Győrött és Börcsön), óvodával Győrött, általános iskolákkal Győrött és Sopronban, valamint gimnáziumokkal Sopronban és Győrött. Sopronnémetiben és Kisfaludon templom épült.
A történelmi egyházak közt a harmadik a reformátusoké (kálvinistáké). 1906-ban építettek templomot Győrött a Kossuth utcában, melyet azóta is használnak. Győrött a szabadhegyi gyülekezet új templomot létesített. A soproni reformátusok 1929-ben építettek templomot, a mosonmagyaróvári gyülekezet 1940-ben. Alapító lelkésze Csizmadia Károly volt, akit később az egyházmegye esperesévé választottak. Imaháza, gyülekezeti helye van Győrött a görög katolikus hitközségnek, a baptista gyülekezetnek, az izraelitáknak. A neoprotestáns hívők közül közösségi épülethez jutott a Hit Gyülekezete Győrött.
Az oktatási intézmények többségét az önkormányzatok működtetik. Kisebb rész az egyházaké, a felekezeteké, az alapítványoké. A nem önkormányzati intézményekbe járó tanulók száma az 1996–97-es tanévben meghaladta a 9 500-at. Ez a közoktatásban részt vevők 11%-a. Az egyházak három óvodát, 13 általános iskolát tartanak fenn. Az alapítványok egy-egy óvodát, általános iskolát és szakközépiskolát jegyeznek. A központi költségvetési szervek két óvoda és egy-egy általános iskola és gimnázium gazdái. Az óvodák 97%-át, az általános iskolák 93%-át, a középiskolák 78%-át az önkormányzatok tartják fenn.
A megye 173 települése közül 25-ben nem működik semmilyen oktatási-nevelési intézmény.
Az 1996–97-es tanévet 46 középiskola kezdte meg, nyolccal több, mint hét évvel korábban. Ezek közül gimnázium 14 (ebből öt általános iskolával közös igazgatású), gimnázium és szakközépiskola 8, a többi szakközépiskola.
1997 szeptemberétől a megye általános iskoláiból néhány tanuló – PHARE CBC-támogatással – a nyolc évfolyamosra tervezett és a Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet szakmai közreműködésével megvalósuló Európai Középiskolában folytathatja tanulmányait. A szakközép-iskolai képzés megújulását jelzi az ún. világbanki modell, valamint a két tannyelvű oktatás térnyerése a megye szakközépiskoláiban. Az 1996–97-es tanévben öt szakközépiskolában gépészeti, elektrotechnikai, informatikai, kereskedelem-marketing, közlekedési, közgazdasági, vendéglátó, idegenforgalmi – világbanki hitellel és az Európa Unió által segéllyel támogatott – új szakképzési modell szerinti oktatás indult.
Az egyetemi szintű képzést folytató intézmények közül csak az 1808-ban Selmecbányán alapított és 1919-ben Sopronba költözött Soproni Egyetem működik önálló intézményként. Nappali tagozaton 14 különböző szakon tanulhatnak a hallgatók. 1994 szeptemberétől – az 1778-ban megnyílt és a több mint száz évig működő győri Jogi Akadémiának a megszüntetése után – ismét elkezdődött a jogászok képzése. Az oktatás egyelőre az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának kihelyezett tagozataként folyik Győrött. Az 1966-ban Győrött megalakult Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zeneiskolai Tanárképző Intézete 1996-ban csatlakozott a főiskolához. A zenetanár- és zeneművészképzésben részt vevők 19 szak közül választhatnak.
A megye felsőoktatási intézményei közül a győri Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskola több mint 200 éve bázisa a tanítóképzésnek. A főiskola az 1995–96-os tanévtől a pécsi JPTE konzultációs központjának is helyet ad, ahol a már diplomával rendelkezők részére biztosít lehetőséget egyetemi végzettség megszerzésére. A megye legrégebbi, folyamatosan működő felsőoktatási intézménye a Győri Hittudományi Főiskola, amelyet 1688-ban alapítottak. A rendszerváltozást követően a megye gazdasági szerkezetének átalakulásával és a munkaerőpiacon bekövetkezett gyors változások hatására fokozott igény jelentkezett az iskolarendszeren kívüli képzésre, a felnőttek továbbképzésére. E téren a megyében nagy hagyományú intézmény a TIT Pannon Egyesület, Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet.
Győr-Moson-Sopron megye szellemi-kulturális örökségét, művészeti és művelődési tevékenységét jelentős részben az önkormányzatok által fenntartott intézmények végzik.
Az állandó színházak száma kettő (Győrött és Sopronban). A fertőrákosi Barlangszínház nyáron látogatható, bábszínházat egyet találunk a megyében, Győrben. A filmszínházak száma 34, művelődési intézményt 189-et találunk. A közművelődési könyvtárak száma 247. A megyében tartott nagy rendezvények a következők: Győrött a grafikai biennálé, a Mediawave, a Győri Művésztelep, a Győri nyár és a Barokk nosztalgiák, Sopronban a tavaszi fesztivál, az ünnepi hetek és az érembiennálé.
Győrött a Kisalföldön (amelynek tulajdonosa az angol Associated Newspapers) kívül számos újság működött hosszabb-rövidebb ideig (TérKép, Nyugati Hírlap). A Győri Rádión és a Magyar Rádió körzeti és nemzetiségi szerkesztőségén kívül szól a BMC, Sopronban az Ikva, a Rádió Sopron és a Panoráma. A helyi adók valóban piaci körülmények között születtek, zömüket magánbefektetők hozták létre vállalkozási formában. Az is lényeges, hogy a Nyugat-Európában elterjedt és bevált módszerek szerint indultak és a nyugati URH-frekvencián kaptak sugárzási engedélyt.
Felértékelődött a helyi tévék szerepe. A Győri Városi Tv mellett a megyeszékhelyen a Revita Stúdió kínál műsorokat. Van tévéje Csornának, Kapuvárnak és Fertődnek. Hetente egyszer ad műsort a Rábaközi Stúdió – illetve a Csornai Csatorna. Sopronban a Hajnal & Hegyi Tv és a Soproni Városi Tv kínál műsorokat. Mosonmagyaróváron csak alkalmanként közvetít műsort a városi tévé kábelen. Van ellenben havi újságja a városnak, a Mosonvármegye. A községekben 50 körüli azoknak a hetente vagy havonta megjelenő nyomtatott újságoknak, írott termékeknek a száma, amelyek a helyi közösségeket tájékoztatják. Megkezdődtek a kísérletek a falusi kábeltévék kiépítésére is.
Az 1990-es évek elején lezajlott rendszerváltást követő időszakot a megye sportélete szinte törésmentesen élte meg. A megyei sportvezetés a többszöri átszervezés ellenére is megtartotta szervezettségét.
A megye versenysportját 25 társadalmi sportszövetség szervezi. A diáksport irányítását a megyei diáksporttanács végzi. A megyei szabadidősport koordinációs bizottsága rendezi a megyében a kihívás napját, a futó-kocogó napokat, a Samsung futást, a Sokoró-Hegyalja-futást, a Mikulás-futást stb. Az utánpótlás-nevelés területén eredményesnek mondható a megyei tehetséggondozó rendszer. Mintegy ötezer tehetségesnek ítélt gyermek adatait tárolják a megyei sportigazgatóság számítógépes adatbázisában.
A megye több nagy nemzetközi rendezvénynek volt a házigazdája vagy segítője az utóbbi években. Ilyen esemény volt a női kézilabda-világbajnokság, a Bécs–Budapest szupermaraton, a Fertő tavi Széchenyi vitorlásregatta, a nagycenki military lovasbajnokság, a Tour de Hongrie kerékpáros magyar körverseny.
A közeljövőben nyílik meg Győrött a város sportértékeit reprezentáló sporttörténeti gyűjtemény, melyet a jövőben a sportvezetőség megyei nagyságrendűre kíván kiterjeszteni.
1985 óta több mint 50 tornaterem épült a megyében, ami azt jelenti, hogy bárki tíz kilométeres körzetben eljuthat fedett létesítménybe.
Győrött 19 szakszövetség, 70 egyesület 112 szakosztályában mintegy 7 500-an sportolnak, 7 első-, 11 másod- és 12 harmadosztályú csapat vesz részt a különböző bajnoki rendszerekben. A legnépszerűbb sportág a labdarúgás és a kézilabda. Győr evezős-szakosztálya már évtizedek óta az ország legeredményesebbjei közé tartozik. Győr város önkormányzata országos viszonylatban is kiemelten támogatja az egészségkárosultak sportját. Az állandó anyagi támogatás mellett az egyes sportlétesítményeket térítésmentesen biztosítja a versenyek és foglalkozások lebonyolításához.
Sopron 46 sportegyesületének 104 szakosztályában 33 sportágban 2611 sportoló vesz részt a nemzeti bajnokságokban. Sopron városa sportéletének elismeréseként 1993-ban a Kosárlabda Városa, 1995-ben pedig a Nemzeti Sportváros címet érdemelte ki.
Csorna város legnagyobb egyesülete tíz szakosztályt működtet. A város környéki települések közül 24-ben működik sportegyesület.
Kapuvár legjelentősebb sportegyesülete a KSE. A labdarúgó-, a kézilabda- és a karate-szakosztályai a fontosabbak. A város sportéletében fontos szerepet játszik még a teke- és a birkózóklub.
Mosonmagyaróváron 18 sportág 27 szakosztályában van sportolási lehetőség. Fő sportágak: atlétika, cselgáncs, kerékpározás, karate és sakk. Népszerű sportág még az erőemelés (Horváth József az 1996-os Masters világbajnokságon első helyen végzett), az evezés és az íjászat.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi