A Deutscher Herold

Full text search

A Deutscher Herold
egyik legközelebbi száma L. v. Beckh-Widmanstetter tollából beható kritikai ismertetést közöl Dr. Szendrei János-nak, Dürer Albert származásáról és művészetéről írott s német nyelven is megjelent tanulmányáról.
A német tudósok, úgymond, hallani sem akartak eddig arról, hogy Dürer még egyébnek is volna tartható, mint németnek. Most azonban két nemzet között harcz keletkezik belőle és e harczban Szendrei a védelmet általában tárgyilagosan és nagy ügyességgel viszi.
A többek közt megjegyzi a biráló, hogy Dürer naplójának azon kifejezése, melyben azt mondja, hogy «Albert Dürer der aeltere ist seinem Geschlechte nach geboren im Königreich Ungarn» etc., azt jelenti, hogy született nemes ember volt, mert a német birodalmi városokban azon időben a városi nemességet «die Geschlechter»-nek nevezték. Az, hogy csak ötvös mester volt, nem bizonyít semmit ez ellen, mert hiszen úgymond ki volna képes összeszámlálni Németországban s talán úgymond Magyarországon is a műiparosokat, kik nemesi családból származtak és származnak.
Szendrei azon föltevésére vonatkozólag, hogy a Dürer nemesi czímerének pajzs lábában látható hármas halom annak magyar eredetét mutatja, a Deutscher Herold ismertetője azt tartja, hogy az nem szükségképpeni bizonyíték annak magyar származása mellett, miután az minden más nemzet heraldikájában előfordul. A ki ismeri heraldikai gyakorlatunkat, tudja ennek ellenében, hogy valóban mennyire jellemző a hármas halom alkalmazása hazai heraldikánkban.
Ezenkívül azonban osztja azon föltevést és kapcsolatba hozatalt, hogy Dürer atyjának a florenczi Uffizi-galeriában levő arczképe a legjobb magyar typuszt mutatja, elfogadja s beigazoltnak tartja, hogy Budának a Schedel-féle nürnbergi krónika 1494-ik évi kiadásában megjelent látképe a Dürerektől származhatik, s hogy geniális ornamentikájában a nagy német mester a magyar vitézkötések mintáit dolgozta fel.
Végül pedig azzal fejezi be: «Ezeken felül pedig helyezzük vissza a magyarokat miden irigység nélkül jogos tulajdonukba: Dürer Albert a legnagyobb német festő és rézmetsző édes atyja a született magyar Ajtósy Albert volt, ki hazáját elhagyva, a mint 1455-ben Niirnbergben megtelepedett, előbb Thürernek, később pedig Dürernek neveztetett, élettársáúl pedig ott német nőt vett vala el.»
Ez első rangú német szaklaptól bizonyára fontos nyilatkozatok a Dürer-kérdésben s műtörténetünk és irodalmunk szempontjából egyaránt örvendhetünk az elért eredménynek.
O.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi