Ivánfi Ede. (1821–1900.)

Full text search

Ivánfi Ede.
(1821–1900.)
Igazgató-választmányunk egyik legrégibb tagját vesztettük el abban az egyszerü szerzetesben, a kit a magyar-óvári kegyesrendiek rendházának csöndes czellájából ez év január havának 29-dik napján kisértek utolsó útjára.
Ivánfi Ede 1821 ápril 21-én, Somorján született, s tanulmányait elvégezve, 1837 őszén a kegyes tanitórend kötelékébe lépett. A tanári pályán működött, de mint történetkutató is korán el kezdett munkálkodni és szép eredményeket ért el e téren. Történelmi tanulmányai közben mind nagyobb érdeklődéssel fordult a heraldikának a történelemmel szorosabb összefüggésben álló kérdései felé, s modern kutatóink közül ő volt az első, a ki a magyar államczimer történetét önálló munkáiban megirta. «A magyar birodalom vagy Magyarország és részeinek czimerei» cz. munkájával, mely Pesten, 1869-ben jelent meg, a budapesti egyetemen a Schwertner-dijat nyerte meg; a munka második részét, melynek czime: «A magyar birodalom czimerei és szinei», a Magyar Tudományos Akadémia ugyanez évben a Gorove-jutalommal koszoruzta meg. Ezen főmunkáján kivül több értekezést irt, a «Századok»-ba és az «Archćologiai Értesitő»-be, de legtöbb dolgozata a vidéki folyóiratokban és lapokban jelent meg, a mint hogy munkásságának legfőbb jelentősége abban a tevékenységben nyilvánult, melyet, mint a történelem tanára, különböző állomásain a történettudományok népszerüsitése érdekében kifejtett.
Ezen a téren legszebb eredményeit a mosonmegyei történelmi és régészeti társulat élén, mint annak alelnöke, érte el.
Társulatunk már megalakulásakor felvette őt igazgató-választmánya kebelébe. Mint a kegyes tanítórend magyaróvári gimnáziumának tanára vonult 1891-ben nyugalomba, és a magyaróvári rendházban töltötte munkás életének utolsó éveit. Áldás emlékére!

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi