Szilágy vármegye monographiája. Szilágy vármegye törvényhatósági bizottságának megbizásából írta dr. Petri Mór. V. kötet. Kiadja …

Full text search

Szilágy vármegye monographiája. Szilágy vármegye törvényhatósági bizottságának megbizásából írta dr. Petri Mór. V. kötet. Kiadja Szilágy vármegye közönsége, 1904.
E nagyszabású munkának immár ötödik kötete fekszik előttünk, mely genealogiai tekintetben a legbecsesebb anyagot tartalmazza. A míg az előző kötetekben az egyes városok, falvak és elpusztult helyek, továbbá a várak urai és egyes nagy családok történetét adta a szerző, addig a most megjelent kötetben a vármegye hajdan való birtokosainak, az ott élt és élő családoknak történetét nyitja.
Óriási anyag állott e tekintetben szerző rendelkezésére nemcsak az oklevelekben, hanem a külömböző czélu össszeirásokban is, melyek tulajdonképeni becse ép a családok, a birtokosok történeténél tünik ki legszembeötlőbben. Miként az előző kötetekben, úgy a jelen kötetnél is minden lapon nyomát találjuk annak a hangyaszorgalomnak, melylyel a szerző a legkisebb adatot is igyekszik felkutatni, és czéljaira értékesíteni. Alig van család, melyről egynéhány adatot ne tudna felhozni, és alig hisszük, hogy szerzőnek valamely forrásadat kikerülte volna figyelmét.
A kötet a vármegyében birtokos családokat betürendben sorolja fel és azoknak történetét a reájuk vonatkozó irodalom és levéltári anyag segélyével oly bőven 152adja elő, hogy az egyes családoknál egész hosszú tanulmánynyá nőtte ki magát. Genealogiai táblázatok teszik egyes nagyobb családoknál a leszármazás összefüggését megérthetővé és helyenként a czímer rövid leirását is adja szerzőnk. Maga a kötet anyaga a K betűig terjedő részt foglalja magában, a hátralévő hatodik kötet fogja a mű befejezését tartalmazni.
Szükségtelen bővebben indokolni azt a jelentőséget, melylyel a monographia e kötete a családtörténetre nézve bir. A genealogus kitünő segédkönyvet nyer e monumentális munkában, melynek értéke a családtörténeti kutatásokra nézve mindinkább ki fog tünni a későbbi idők folyamán. Szilágy vármegye büszke lehet e munkára, oly monographia ez, milyennel a többi vármegyék közől csak egy-kettő dicsekedhetik.
l.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi