Willíbald Leo Freiherr von Lütgendorff- Leinburg. Familiengeschichte, Stammbaum und Ahnenprobe. Kurzgefasste Anleitung für Famili…

Full text search

Willíbald Leo Freiherr von Lütgendorff- Leinburg. Familiengeschichte, Stammbaum und Ahnenprobe. Kurzgefasste Anleitung für Familiengeschichtsforscher. Zweite umgearbeitete und vermehrte Auflage. Frankfurt am Main, 1910.
E. Devrient. Familienforschung. (Aus Natur und Geisteswelt. Sammlung wissenschaftlich-gemeinverständlicher Darstellungen. 350. Bändchen.) Mit 7 Abbildungen im Text und 2 Tafeln. Leipeig, 1911.
Az első kis könyv, mint a czime is mutatja, gyakorlati czélokat szolgál: utmutató akar lenni azok , a kik nem szakszerü történészek, genealogusok, de érdeklődnek családjuk multja iránt, gyüjtögetik az erre vonatkozó emlékeket s kutatásuk, gyüjtésük eredményét családfa vagy teljes családtörténet alakjában össze is akarják állitani s közrebocsátani. Hogy e czélját jól oldotta meg a szerző, mutatja az, hogy életrevaló könyvecskéje már második kiadásban jelent meg.
Műve nyomása közben került ki a sajtó alól egy másik családtörténeti kézikönyv: Heydenreich «Familiengeschichtliche Quellenkunde»-ja, de ez épen nem tette feleslegessé L. könyvét. Az a laikus családtörténet-kutató, a kit a módszer legelemibb követelményeiről is fel kell világositani s a kit a legközönségesebb segédeszközökkel is meg kell előbb ismertetni, eltéved a vaskos kötet lapjain és sokkal több hasznát veszi bevezetésül ily irányu rövid és világos gyakorlati utmutatónak. Hogy pedig mi a kezdőre nézve a legszükségesebb, azt a szerző nagyon jól tudhatta, mert megvallja, hogy bár nem hiányzott a kellő történeti iskolázottsága, mikor családtörténettel kezdett foglalkozni, mégis a legnagyobb nehézségekkel találta magát szemben, nem lévén semmi vezetője: «Die Lust war da – wie aber die Arbeit beginnen?» S hányan vannak ugy, mint L. volt!
A könyv természetesen a németországi viszonyokat tartja szem előtt, sok jó gyakorlati tanácscsal azonban átlépi e keretet s általános érdeklődésre tarthat számot. Az irodalomból csak a legszükségesebbet emliti fel, a részletek iránt érdeklődőket Heydenreich könyvéhez utalja.
Általános bevezetés után (I. Einleitung und Vorbedingungen) a könyv leghosszabb fejezetében (II. Beschaffung des Urkundenmaterials) a nemességről s a szükséges anyag megszerzéséről szól. Ha már együtt van az anyag, következik a feldolgozás, s ennek szabályait, követelményeit adja el a szerző a 3. fejezetben (III. Ausarbeitung) a következő pontokra osztva: 1. A család neve. 2. A czimer története. 3. A család általános története. 4. A család nemzedékrendje. 5. Jogi és birtokviszonyok. Oklevéltár, név- és tárgymutató, források, képek. Nem felesleges az 142sem, a mit a sajtó alá rendezésről és kinyomatásról mond el a fejezet végén. Külön fejezetben szól azután röviden a családfáról és nemzedéki tábláról (Der Stammbaum und die Stammtafel), az egyenjoguságról (Die Ebenbürtigkeit) s végül kimeritően az őspróbáról (Die Ahnenprobe und ihre Anwendung).
Devrient könyve szintén összefoglaló munka, de már ez tisztán gyakorlati, mert ő összefoglaló képét akarja adni a genealogiának, fejlődésének azon fokán, a melyre eddig eljutott. Az első fejezetben a genealogia történetével és alapfogalmaival ismertet meg (I. Geschichte und Grundbegriffe der Genealogie), a másodikban a forrásokkal és segédeszközökkel (II. Quellen und Hilfsmittel), a harmadikban pedig a segédtudományokkal és a kritikával (III. Hilfswissenschaften und Kritik). Fontos a negyedik fejezet, mely az eredmények összefoglalásáról, bemutatásáról szól. (IV. Darstellung der Ergebnisse.) Nagyon érdekes és tanulságos a könyvecske két utolsó fejezete, melyek közül az első az átöröklés tanának problémáit fejtegeti (V. Probleme der Vererbungslehre), a második pedig a családtörténet viszonyát az államtudományokhoz (VI. Die Beziehungen der Familiengeschichte zu den Staatswissenschaften).
E nagyon használható két kis könyvet ajánljuk a családtörténettel foglalkozni óhajtóknak első utmutatóul és bevezetőül.
h.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi