GYÁRFÁS TIHAMÉR 1863–1916.

Full text search

GYÁRFÁS TIHAMÉR
1863–1916.
Ez év deczemberében kaptuk a gyászhirt Gyárfás Tihamérnak, igazgató-választmányunk tagjának, a hazai régészeti tudomány szorgalmas munkásának korai haláláról.
Gyárfás Tihamér a papi pályára lépett, Budapesten elvégezte a theologiát, azonban nagy kedvet érezvén a tanitáshoz s a tudományos munkához, megszerezte a bölcsészet-doktori oklevelet s Nagyszombatban foglalt tanári állást; 1893-ban Brassóba került s ott is halt meg.
Költői és szépirodalmi czikkekkel korán lépett a nyilvánosság elé; majd a régészet felé fordult figyelme s Czobor Béla előadásainak hatása alatt az egyházi műrégészettel kezdett foglalkozni. Brassói tanárkodása alatt szorgalmasan kutatta a brassói ötvösség multját s több értékes munka lett ezirányu tanulmányainak gyümölcse.
A Turul 1909. évfolyamában a Brassó város levéltárában őrzött czimeres leveleket ismertette, köztük II. Lajosnak egy eddig ismeretlen czímeres levelét, 1910–1911-ben pedig Brassai czímeres levelek czímen az ottani muzeumokban és magánosok birtokában talált ismeretlen czímeres leveleket irta le.
Társaságunk igazgató-választmányának tagjává 1910-ben választatott meg.
Korán elhalt munkás tagtársunk emlékét kegyelettel fogjuk megőrizni.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi