1473-1573

Full text search

1473-1573
A honi nyomdászat és könyvtörténet első száz évét újabb nyomdaalapításokkal "ünneplik": Komjátiban, Nedelicen (Drávavásárhelyen), Alsólindván és Semptén indul könyvnyomtatás ebben az évben.
Ha áttekintjük nyomdászatunk első száz évének történetét, akkor abban szinte minden alapítási tény fontos lépés a kultúra magyarországi kiteljesedése felé, de különösen sokat köszönhetünk azoknak, akik magyar nyelvű kiadványok előállítására vállalkoztak, s köztük említendők azok a vándornyomdászok is, akik egy-egy településen csak néhány éven keresztül tudtak műhelyt fenntartani.
Magyar nyelvű kiadványok készültek már Sárvárott is, de Kolozsvárott jóval több ilyen kiadvány került ki a nyomtató műhelyből, nem is beszélve a híres debreceni produktumokról. Erdélyben cirill betűs nyomdák is működtek, ezek központja Brassó volt.
1573 táján kezdett el foglalkozni könyvkiadással Bornemisza Péter, először Semptén, azután Detrekőn, később Rárbókon, s e műhelyekben többnyire saját írásait nyomtatta ki, s ebben Manskovit Bálint nyomtatómester is segítségére volt. Az utóbbi nyomdász nevéhez fűződik majd néhány évre rá ama híres Károlyi Gáspár-féle teljes magyar bibliafordítás kinyomtatása.

16. századi nyomdahelyek

Egy régi könyvesbolt
G. I.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi