Technikai újdonságok.

Full text search

Technikai újdonságok.
Fagyapju. Talán igy nevezhetni azon farostokból csinált készitményt, mellyet németül Waldwolle-nak kereszteltek. Igen hasznos találmánynak mondatik. Pótszere a lószőrnek, butorok s derekaljak kitömésénél. Különösen betegágyakba nagyon ajánltatik, mert lágyságra és rugalmasságra semmit sem enged a lószőrnek, ezen felül sok gyantát tart magában. Ezért már a bécsi kórházakban használatba is vétetett, és jó sikerrel. Készül pedig e fagyapju az erdei fenyőfáknál (Knieferbaum) leveleiből, mellyek sajátságos készülettel tépetnek szét.
A készités-mód még a mint tudjuk, a föltaláló titka, tehát nem közölhető. Fenyveseink vidékén lakó iparosok azonban legyenek figyelmeztetve rá, mikint a természetnek ezen csekély terméke is haszonra forditható. Kovács.
Az irópapiros enyvezése, mellyre Phipps Keresztély Angliában 1844-ki jan. 21-kén szabaditékot kapott. Ezen eljárás az ollyan irópapiros enyvezése körül használtatik, melly Didot Fourdvinier gépei által készitetett. E mellett most száritó-készület is használnak, melly ugy van rendezve, hogy a papiros gyártása és száritása egyszerre történik. Az egészen megszáradt papiros kikerül a készségből, – 2–5 fütött hengeren megy keresztül; de mivel az uj módszer szerinti enyvezéshez nem kell egészen száraznak lenni a papirosnak, elég a papirost egy, 2–3 lábnyi átmérőjű hengeren átvinni, mellynek mérséklete által kis hiján a forróviz melegségeig fölmelegitetik.
A papiros egy átlátszólag szőtt hengeres járgányon megy át, és külső oldalára az enyv ruganyos hengerfa-segedelmével ragasztatik, midőn az a járgányra feltekergőzik. Mikor a járgány fordul a papiros enyvezetlen oldala, arra fekszik, melly már az enyvet elfogadta, és azt az érintkezés ideje alatt megosztja vele. Illy állapotban a papirost bizonyos ideig a járgányon hagyják, hogy az enyvet magába szihassa; ezután letekerik, és ismét a száritó-készületen viszik keresztül.
De hogy az enyv egyformán szivassék fel, a nélkül, hogy a papirost a gépből el kelljen távoztatni, ugyanazon talapra négy járgány van alkalmazva, melly vizirányos tengely körül forog, mikor egyik járgány enyves papirossal van 790bevonva, mig a másik járgány azon papirost veszi fel, mellyet a gép letesz, mivel az idő, melly annyi papiros csinálására és enyvezésére szükséges, mint egy járgány fölvehet, elégséges, hogy épen annyi enyves papiros menjen a száritó-készségbe, e szerint az enyvvel megáztatott papiros mindenik bevont járgányon mintegy két annyi ideig marad, mennyi idő szükséges egy ollyan járgány bevonására. T-r.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit