Magyar iparosok jelesebb eszközlései.

Full text search

Magyar iparosok jelesebb eszközlései.
Stanzel nagy-szombati posztógyárnok olly jó árukat szolgáltatott az iparműtárba, miszerint nadrágszöveteiből egy brüni gyárnok 14 véget vásárlott meg; mind minőségre nézve olly jeleseknek, mind árra nézve olly jutányosoknak találván azokat, hogy velük saját brüni gyárának becsületet, erszényének pedig, a fáradságot minden esetre megérdemlő nyereséget remél szerezni. Kell-e posztó-iparunknak jobb ajánlás mint az, ha vetélytársai a mi szöveteinket veszi meg, természetesen csak azért, hogy velök e szövetekkel álljanak ki a sikra ellenünk?! S mi még is, kivált a hazai műipar fejledésétől olly igen idegen kereskedők, mi elvakult előitélettel vagyunk még most is a külföldi készitmények jobb és olcsóbb léte iránt, még akkor is, ha majd a fölebbi brüni gyárnok a mi saját csinálmányunkat fogja rőfönkint egy két garassal drágábban nyakunkba varrni! Valóban 789ollyanok vagyunk, minők valának az angolok, kikről irva van, hogy félforinton adtak el rókabőröket Hollandba, s egy forinton vásárlották vissza csak a farkakat.
A budai szaru és fémárugyár is mutathat föl valami hasonlót. Jó és olcsó, a bécsieknél is jobb és olcsóbb készitményeiből e napokban 1300 csomagot (gros-t) vett meg egy bécsi kereskedő, alkalmasint azért, hogy majd mint bécsieket árulja itt. – Erre azonban szüksége sincs. Mert, mint mondatott minap e lapban, e gyárnak hitele rövid idő alatt olly jól alapult meg, hogy sok külföldi készitménynek kell firmáját ölteni magára, hogy eladathassék. – E gyárnak raktára van szélutczában, Blűhdorn-házban, ott, hol az iparműtár van.
Eckstein János pozsonyi szivar-gyárnok a Pannoniában dicsértetik az élénkségért, mellyel szivargyárát foglalkodtatja. Derék számmal vannak gyárában munkások és jeles árut készit. Augustusi iparműkiállitásunkat meglátogatandja, s olly gondot forditand a külső kikészitésre is, melly meglepő leend. Szivesen fogadandjuk.
Itey.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit