Vidéki hirek.

Full text search

Vidéki hirek.
Trencsinmegye a földnépe inségének enyhitésére 12,000 pftnyi kölcsönt kapott a kir. kincstárból, mellyen árlejtés utján, 5000 mérő árpa vétetik, minthogy azonban az inség nagy, ő felségét a megye a kért 60,000 pftnyi kölcsön kiegészitésére fogja megkérni; ezenkivül a megyei terjedelmes uradalmak birtokositól vagy bárki mástól, csekély kamatra, vagy épen a nélkül, a megye jótállása mellett 12,000 pftnyi kölcsön határoztatott fölvétetni az adózó nép részire. A középponti vasuttársaság egy megbizottja kézi munkások szerzése s azokkal kötendő szerződés végett a közgyülés elején (oct. 5.) megjelenvén, s e részbeli eljárását a megye által elősegitetni kérvén, a sz. biráknak meghagyatott, hogy ezt mind magok, mind az illető lelkészek által szószékről közhirré tegyék, s az élelemhiánnyal küzdőket e kedvező kenyérkeresési alkalom használatára felszólitsák; végre a m. kir. kamara megkerestetni rendeltetett, hogy az oraviczai terjedelmes bányamunkálatoknál nagyobb számmal szükségelt munkásokat a megye szerfelett elszaporodott népességéből hivja meg, s a telepitési föltételeket velök minél előbb tudassa.
Örökváltság. Rajecz mváros (Trencsin megyében) több ezer lakost számitó, és veres saffián bőr gyártása által a honi ipar mezején nem egészen jelentéktelen községe a liethavai közbirtokos uradalommal, mint földesuraságával, 60,000 pftnyi váltságdij lekötése mellett örökváltsági szerződésre lépett, melly a helyt. tanácsnak, a megye oct. 5ki közgyüléséből jóváhagyás végett fel is terjesztetett. A lekötött öszletet a község, hir szerint nagyobb részt terjedelmes erdei egy részének eladása által, a többit pedig felveendő kölcsönnel fedezendi.
A selyemtenyésztő társaság (Sopronyban) hirdeti, hogy 50,000 szeder fácskát kebelbeliek közt ingyen, – megyebelieknek százát 40 pkrjával, vidékieknek pedig 1 ft 24 pkrjával sziveskedik elosztogatni.
Liptó. A megyei főorvos jelentése szerint a burgonyavész az egész megyében közönséges, mentő szerül ajánltatik 1477a burgonya megszáritása és keményitővé készitése, azonban az egészséges burgonya már olly kevés, hogy ha mind megmentetnék is, sem lehetne az éhségét elháritani. – Az éhség elháritására a megye köv. intézkedett: 1) Választmány küldetett ki, melly helységenkint irja össze a még levő élelmet, és a mennyi ezutánra szükséges; az illető földesurakat segedelemadásra felszólitja; végre véleményt készit az összes nemesség segedelmezési módja iránt. Ezenkivül a kincstárból kölcsön fog eszközöltetni. 2) A lakodalmi, keresztelési és temetési lakomák továbbra is eltiltatnak. 3) A kamra megkéretett, hogy jobbágyait segitse.
Eger. A szüret rosz volt, mind mennyiség, mind minőségre nézve; a tavalyi terméshez képest alig lett egy ötödrész, a miért is a bor ára naponkint növekedik, az élet ára is nagy, buza (pozs. mérő) 10 vft, kétszeres 8 ft 30 kr., s a többi is magos áron adatik.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit