OLASZORSZÁG.

Full text search

OLASZORSZÁG.
Róma. Ujabb hirek szerint a római ministerium leköszönt, s csak Galletti rendőri minister tartandja meg tárczáját. Az ujnak alakításával Farini Károly van megbízva. Ez igen nevezetes ujság lenne, mert köztudomás szerint a mininsterium legerősb tényezője a Róma részérőli hadviselésnek, mig a pápa inkább a békes útóni eligazodásnak barátja. – Német lapok már azt is hirlik, hogy a pápa Lombardiából visszahívta seregét. Valljon nincs-e kapcsolatban mind a két hir?
Nápoly. Ujabb s hitelesb tudósitások nyomán. Nunziante nem veretett meg, sőt ő győzelmeskedett a felkelők seregén, s most a királyi katonák borzasztó pusztítást, s kegyetlenségeket tesznek Calabriában. Ugyan e levél azt is tudatja, hogy az angol kormány kényszeítni fogná Ferdinandot Sicilia függetlensége elismerésére, ha ez valamelly olasz uralkodó házból királyt választ magának.
Károly Albert Mantuát olasz hirlapok szerint ostromzár alá vette.
Velencze. Julius 6-kán Manin a volt kormányelnök számadást téve a köztársaságnak közhatalmasságokkal vitt diplomatiai érintkezéseiről említé, hogy az olasz hatalmasságokhoz egy nyilatkozványt bocsátott ki, melly szerint ha ők nem lennének képesek Austriát legyőzni, Velencze kész lesz Francziaország segélyét fölkérni. Erre a toscani, római udvarok tagadólag, a többiek pedig épen feleltek. Velenczét a tenger felől szardini hajósereg védi, és Velencze mind katonával, mind eleséggel úgy el van látva, hogy csak a polgárok erélyétől függend a várost bármi ideig föntartani.
Milano. A lombardi kormány a Vicenza föladásakor ott talált lombardi katonákat esküjöktől, miszerint 3 hónapig Austria ellen nem szolgálnak – fölmentette, azon okból, mert a capitulatio több pontjai Austria részéről is megsértettek és fölbontattak.
Turin. Az „avvenire d’Italia” szerint az itteni ministerium 50,000-nyi lőfegyverre kötött szerződést a franczia kormánynyal. Ugy szinte Angliából 20 ezeret. Amerikából 40 ezeret fog kapni.
Cremona Az itteni püspök körlevele által fölszólítja hiveit, hogy minden ember fegyverkezzék, s szájjon táborba Olaszország becsülete, s függetlensége megmentésére.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit