Pápa, oct. 30.

Full text search

Pápa, oct. 30.
A mai bizottmányi gyülésen következő katonatisztek: Jankovics Pál, Barcza József, Bertalandi József pens. kapitányok és Banovics Ferencz, czimmel kilépett hadnagy föleskettettek az alkotmányra s egyszersmind arra is, hogy a honvédi bizottmánynak föltétlenűl engedelmeskedendenek.
Továbbá határoztatott, hogy azon helységekben is, hol rendezett tanács nincs, a jövő polgári évre a tökéletes egyenlőség alapján a helység valamennyi lakosai által csak egy bíró választassék, a különös bíróságok megszünendvén. A gyülés végén közlötte az elnök-főispán a választmánynyal, miként Perczel Móricz, a drávai táborban levő veszprémi nemzetőröket felszólította volna, hogy szabad akaratjukhoz képest vagy seregéhez csatlakozzanak, vagy haza menjenek; s ime! a nemesek s a hajdani jobbágyok magaviselete bebizonyította e lapokban már kifejtett észrevételimet, minél fogva átaljában véve a szabadság becse sokkal drágább a hajdani nemes, mint a nemtelen polgártársa előtt. Erre nézve a papok sokat tehetnének, és a világi lelkes hazafiak népszerű előadásokat tarthatnának, a valódi népszabadság értelmezésére s a nép előtti kedvesebbé tételére. Azon álláspontra fel kell emelnünk népünket, hogy az ellen, ki kisajátíthatlan emberi s polgári jogait meg akarja sérteni, még hevesb elkeseredéssel keljen fel, mint az ellen, ki pénzétől, vagyonától megfosztani szándékozik. Mig, uraim, a nép számol: valljon a régibb idő jobb lett volna, vagy az újabb; mig a berohanó ellenségre csak azon okból haragszik, mivel emez gyilkol, gyujtogat, rabol; mindaddig nem vagyunk elegendőképen biztosítva az iránt, valljon a nép akkor is, midőn tanyája, szőlője s barma kimélve leend, s egészen más dolgokról lesz szó, – állani fog-e a gáton fenséges szabadságának gyilkosai ellen. Azért, atyámfiai, világosítsuk fel a népet, s éreztessük vele emberi s polgári méltóságát, hogy átlássa, mikép az absolutismus – bár minő formákkal czifrázza is fel magát – absolute rosz, s a szabadság – bár minő áldozatokkal járjon is kivívása és fentartása – absolute jó. Mélyen érezze a nép, miként a szabadság országa az istené s a zsarnokság országa a sátáné; s midőn fohászkodik, hogy az isten országa jőjön el, lelkének fenekén szóljon érzelme: Jőjön országa a szent háromságnak, a szabadság, az egyenlőség s a testvéri szeretetnek, mert ezeket illeti a hatalom, az uralkodás s a dicsőség mind örökké!

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit