Pozsonyból irja az ottani német lap nov. 30-áról.

Full text search

Pozsonyból irja az ottani német lap nov. 30-áról.
Tegnapelőtt éjjel itt ágyúdörgést hallottunk, honnan, s ki részéről, azt mindeddig meg nem tudhattuk. Bizonyosnak állítják, hogy a császári előőrök visszavonúltak, sőt más részről is beszélik, hogy az egész osztrák sereg láthatatlanná lett. E hirek valóságáról azonban nem kezeskedik. Nov. 28 és 29-ike közti éjjel a mieink Vieszka* táján Simonicsot megtámadták, minek eredménye, hogy Morvába menekűlt. Ez utóbbi hírt a nagyszombati tót lap is erősíti, melly szerint már 25-kén is történt összeütközés.
Minthogy illy nevű helység Nyitrában Trencsinben is van, mindkettő a Vág völgyében, nem tudjuk, mellyiket kell érteni. – A szerk.
A pozsonyi tót ujság pedig szinte nov. 30-án irja, hogy seregünk Pozsonyt csak nem egészen elhagyta s Pahrendorf fele indúlt. Windichgrätz emberei borzasztó éhséggel küzködnek, hol csak előőreinket elkerűlhetik, egy darab kenyérért vagy egy marok szénáért életveszélylyel is betörnek.
Görgei főparancsnok, e lap szerint, nehogy ütközet alkalmával fegyverek használatlanúl heverjenek, azon nemzetőröktől, kik vele a táborba nem mentek, a fegyvereket elszedette, mivel az újonczok közt fegyvertelenek voltak.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit