2 Készüljünk az agarászathoz

Full text search

2
Készüljünk az agarászathoz
Az igazi agarász legalábbis nyolcvanesztendős koráig űzte foglalkozását; nyugállományba ment agarászt sohase látott senki, mert még késő öregségére is felkelt a betegágyból, hogy az őszi agárversenyen részt vehessen.
Így mondja a történelem a Pest megyei Podmaniczkyakról, ugyanezt a Heves megyei Jósákról (különösen arról a Jósa Gyuriról, akit sokáig gyanúsítgattak azzal, hogy Jókai Mór róla „vette” a Magyar183 nábob alakját). De teltek nyolcvanesztendős agarászok a Szabolcs megyei Gencsyek, Vayak, Kállayak közül is, mint akár ugyancsak a Heves megyei eredetű Recskyek közül, akiknek indítványára kezdték Szolnok városában az agarászegylet titkára révén törzskönyvbe „vételezni” a Magyarországon jól futó és billikomot (versenydíjat) nyert agarak leszármazási és maradékai táblázatát. Így sok jeles agár nevét megörökítették a szolnoki törzskönyvekben – még a bácskai Vojnichok birtokában lévő agarakét –, de a Biharban futókét is, habár a Szabolcs és Heves megyei pusztákon futó agarak mellett ezek nem jöttek komoly számításba. Még a Pest megyei, aszódi illetőségű Podmaniczky Frigyes tartotta az országos rekordokat egy Kígyó nevű agarával, de előbb-utóbb ő is beadta a derekát a szinte verhetetlen szabolcsi agarak előtt, miután lóháton és szekereken, mint korabeli úriemberhez illett, beutazta egész Magyarországot, beleszámítva Erdélyt is, ahol mindig mások voltak a viszonyok, mint a Királyhágón innen. Igen, mint emlékirataiban feljegyezte a jó báró a sok különösség között, amely vele jól kiszabott életében megtörtént, rá kellett jönnie, hogy agarat nevelni csak Szabolcsban tudnak. Itt az agár speciális helyzetet élvezett a többi háziállatok között.
Külön ketrece volt, a földtől jó magasan lévő fekvőhellyel, ahol nem lehettek „reumásak” lábai, mint annyi jó agárral történt az életben. Pokrócon feküdt, és a kosztjára megbízható ember vigyázott. (Nagy becsülete volt annak a férficselédnek, aki az agarakkal is tudott bánni, mert az agarat elsősorban szeretni kell.)
Fontos dolog volt az agár neve, amelyet a szolnoki törzskönyvbe írt az agarászegylet titkára (az utolsók egyike, gondolom, egy Hajdú nevű köz- és váltóügyvéd úr volt).
Így, szokásos nevek voltak a Kígyó, Sikló, Szellő, Semjén, Sintér, Szabad, Usgyé stb. nevek mellett a korszak agarászbáljain ünnepelt hölgyek keresztnevei is; nem volt ritkaság a Sári, a Báróné, a Cica, a Marcsa, a Julcsa név sem, különösen az agglegénységükben őszi kert módjára ködbe borult uraságok agarai között; a füstölgő októberben, midőn a novemberi agárversenyre készülődtek: adtak nevet a versenyre benevezendő új agaraiknak, amelyek odáig otthon a ház körül futkároztak, vagy az őszi mezőkön „kerteltek”; ugyanakkor vették gondos megfigyelés alá a mások agarainak esélyeit a késő, deres, szinte már félig-meddig télies időben megtartandó versenyen184 azért a billikomért, amelyet minden agarásznak legalábbis egyszer meg kellett nyerni az életben – még ha nyolcvan esztendeig ült is érte lóháton – és ugyanakkor a család női tagjai a versenyt követő agarászbál előkészületéről gondolkoztak, gondoskodtak, rőfösökkel és varrónőkkel vették fel a tárgyalásokat, a suszter járkált a házhoz a maga összehajtogatott papirosból való mértékeivel, a régen nyugalomba helyezett gavallérokat (akik körülbelül madárijesztők lehettek már a maguk falujában) felszólongatták az agarászbálon való részvételre, habár emlékezet szerint nem volt szokás, hogy bárki is petrezselymet árult volna a kitűnő napon. De mégiscsak biztosabb a tánc, ha Lúdnyaki is ott van, aki valamikor a legjobb csárdástáncos volt a vármegyében, és utolsónak hagyta abba a táncot, ha abba belemelegedett.
Falusi kisasszonyok és asszonyságok mulatsága volt igazában ez az András tájékára eső nap, azoké az ismerősöké, akik esztendeig szunnyadoztak, álmokat kevertek, terveket szőttek, és harisnyát kötöttek.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit