Hahóthy Sándor (felső-hahóti),

Full text search

Hahóthy Sándor (felső-hahóti),
fővárosi polgári iskolai tanár, a polg. isk. orsz. tanáregyesület elnöke, a főváros törvényhatósága által a légszeszfogyasztás vizsgálására kiküldött szaktanár, szül. 1850. aug. 20. Kunóban Nyitramegyében; gymnasiumi tanulmányait Váczon, Kecskeméten és Kolozsvárt végezte; 1868-ban a kegyes tanító-rendbe lépett, hol három évig mint gymnasiumi tanár működött és ezalatt a theologiát is elvégezte; 1872-ben a rendből kilépett, Budapesten az egyetemen a bölcseletet és párhuzamosan az egyetemi hadtudományi tanfolyamot elvégezvén, gymnasiumi tanári s honvéd-hadapródi (tiszti) oklevelet nyert. 1874-ben a budapesti belváros községi polgári leány-iskolához tanárrá választatott meg, hol most is működik.
Tanügyi s természettudományi czikkeket írt.
Munkája: Természettan és csillagászati földrajz. A polgári leányiskolák és a négyosztályú felsőbb leányiskolák számára. A szövegbe nyomott 155 ábrával. Bpest, 1882. (2. átdolg. kiadás. Bpest, 1888. 3. kiadás. Bpest, 1890. Az első kiadás: A természettan elmei cz. jelent meg.)
M. Könyvészet 1882., 1888., 1890.
Pallas Nagy Lexikona VIII.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit