SALAMON LÁSZLÓ, DR. az alkotmányjogi törvény előkészítő és igazságügyi bizottság elnöke:

Full text search

SALAMON LÁSZLÓ, DR. az alkotmányjogi törvény előkészítő és igazságügyi bizottság elnöke:
SALAMON LÁSZLÓ, DR. az alkotmányjogi törvény előkészítő és igazságügyi bizottság elnöke: Tisztelt Országgyűlés! A korábbi Országgyűlés az 1990. évi XXVll. törvény megalkotásával a történelem régi tartozását törlesztette a hazának, a diktatórikus hatalom által méltatlanul megtagadott nagy és kicsiny fiaival szemben. Ez a törvény azonban nem tökéletes megoldás, mert bár alapvetően az állampolgárságtól való jogfosztó intézkedésekkel hatályon kívül helyezte, mégis, az élő állampolgárok szempontjából kezelte elsődlegesen a kérdést, és azok tekintetében rendelkezett. Nevezetesen, csak emlékeztetőül, abból a megfontolásból, hogy egyes országokban a kettős állampolgárság keletkezése hátrányos helyzettel jár, ebből a megfontolásból az élők számára külön kérelemhez kötötte a magyar állampolgárság visszaszerzését. Ebből a törvényi szerkezetből következően azonban, a már elhunytak tekintetében, az 1990. évi XXVII. törvény nem tartalmazott egyértelmű rendelkezést. Ezt a hiányt van hivatva pótolni a jelenlegi törvényjavaslat.
Ezen túlmenően én különösebb indokokat hozzáfűzni nem kívánok, talán csak egyet: politikailag és jogilag is, azt hiszem, jelzi a kérdés kezelését, hogy az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság a javaslatot teljesen egyhangúlag, tartózkodás és ellenszavazat nélkül terjeszti a Ház elé. Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a javaslatot fogadja el és ezáltal emelje törvényerőre. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit