ELNÖK (Szabad György)

Full text search

ELNÖK (Szabad György)
ELNÖK (Szabad György): Tisztelt Országgyűlés! Több képviselőtársunk kért lehetőséget napirend előtti felszólalásra. Engedjék meg nekem, hogy mielőtt megadnám nekik a szót, ugyancsak napirend előtt én szóljak önökhöz. (Derültség.)
Tisztelt Országgyűlés! A nyár folyamán népünk kedvező és kedvezőtlen fejlemények sorát élte át. A gazdag aratás munkálatai közben kellett megküzdenie a dunai árhullámmal, érkezett az ausztriai turistakatasztrófa és a mecseki bányaszerencsétlenség híre.
II. János Pál pápa történelmi jelentőségű látogatása és augusztus 20-ának ünneplése idején értesültünk a szovjetunióbeli államcsínykísérletről, amivel szemben nem maradtak közömbösek Magyarország politikailag tudatos erői. Örömmel állapítható meg, hogy a nálunk megnyilatkozók túlnyomó többsége – ideértve kormányzatunk felelős tényezői mellett a parlamenti pártokat és az állást foglaló sajtót is – a diktatúrát visszaállítani törekvőkkel szembeszálló alkotmányos erők iránt nyilvánította rokonszenvét. Hadd jelezzem, hogy az országgyűlési szünet folytán csak személyes táviratban fejezhettem ki elismerésemet a drámai konfliktus tetőpontján az alkotmányvédő küzdelemben kimagasló szerepet vállaló orosz parlament ideiglenes elnökének, a tavaly itt köszöntött Ruszlan Hazbulatovnak.
Tisztelt Országgyűlés! Már van jele annak, hogy a szovjetunióbeli fejlemények nyomán népünkben felértékelődtek saját alkotmányos eredményeink. Felértékelődött függetlenségünk, szuverenitásunk kiteljesedése, intézményrendszerünk demokratizálódása, kivált Országgyűlésünk és a neki felelős kormányzat alkotmányos működésének jelentősége, és annak fontossága, hogy felszámolásra került gazdasági kiszolgáltatottságunk. Úgy gondolom, mindez ország-világ előtt tükröződni fog abban, hogy megnövekedett egységben vállalva a küzdelmet roppant nehézségeinkkel és az egyes szomszédainkat válságba sodró fejlemények következményeivel is, tovább szilárdíthatjuk alkotmányos jogállamiságunkat, átalakulásunknak, a magyar nép kiküzdendő boldogulásának mellőzhetetlen feltételét és megbontathatatlan keretét.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)
Tisztelt Országgyűlés! Nagyszámú képviselőtársunk jelentkezett szólásra. Egy részüket felkértem – s nem eredménytelenül – arra, hogy a holnapi napon mondják el mellőzhetetlennek tartott felszólalásukat.
Elsőként Antall József miniszterelnökünknek kívántam megadni a szót, de az Egyesült Államok elnökének közbejött telefonhívása miatt ő némi késéssel vállalja csak mondanivalójának előadását.
Soron következően Kulin Ferenc képviselőtársunknak adom meg a szót.
Napirend előtti felszólaló: Dr. Kulin Ferenc (MDF)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit