KULIN FERENC, DR. (MDF)

Full text search

KULIN FERENC, DR. (MDF)
KULIN FERENC, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy a kulturális bizottság elnökeként felolvassak egy rövid nyilatkozatot.
Miután mondandóm szorosan összefügg azokkal az eseményekkel, amelyek a nyári rendkívüli ülésszak utolsó napján, 1991. július 12-én zajlottak le, engedjék meg, hogy nagyon vázlatosan felidézzem az akkor történteket.
Bizottságunk ezen a napon értesült arról, hogy Göncz Árpád köztársasági elnök úr nem írta alá a Magyar Rádió és a Magyar Televízió alelnökjelöltjeinek kinevezéséről szóló, a miniszterelnök úr javaslatát és a kulturális bizottság támogató állásfoglalását dokumentáló okmányt. Még ugyanezen a napon rendkívüli bizottsági ülést tartottunk, s erről az ülésről a bizottsági tagok többségének egyetértésével levelet küldtünk a miniszterelnök úrhoz. Ebben a levélben a köztársasági elnök úr döntése miatti megdöbbenésünknek adtunk hangot, és kifejeztük reményünket, hogy az alelnökjelöltek másodszori felterjesztése nyomán a nyári szünet végéig megoldódhat a Rádió és Televízió irányításának problémája.
Sajnálattal kell tudomásul vennem, hogy nem így történt. Noha a két közszolgálati intézmény élén törvényesen kinevezett elnökök állnak, a Rádió és a Televízió műsorpolitikáját gyakorlatilag olyan intendánsok határozzák meg, akik csupán elnökük bizalmát élvezik, de nem tölthetik be azt a szerepet, amit a törvény a miniszterelnök által javasolt, a kulturális bizottság által véleményezett és a köztársasági elnök úr által kinevezett alelnökök számára jelölt ki.
Tekintettel arra, hogy ez az állapot a megítélésem és a Magyar Demokrata Fórum, illetve a kormányzó pártok megítélése szerint nem tartható fenn, a helyzet törvényes keretek közötti megoldására tett javaslatunkat viszont a köztársasági elnök úr nem fogadta el, a kulturális bizottság eredményes működésének feltételeit nem látom biztosítottnak.
Tekintettel arra továbbá, hogy itt nem egyszerűen a kinevezési procedúra nehézségeiről s nem is csupán a kormányzó és az ellenzéki pártok konfliktusáról, hanem a hatalmi hatáskörök tisztázatlanságáról van szó, alkotmányjogi megoldást tartok szükségesnek.
Mindezért bejelentem: javasolni fogom, hogy a Magyar Rádió és a Magyar Televízió alelnökeinek kinevezését késleltető jogi problémák tisztázása végett a kulturális bizottság forduljon az Alkotmánybírósághoz.
A képviselőcsoportomnak felajánlott elnöki tisztségem megtartásáról az Alkotmánybíróság válaszának ismeretében, annak az MDF-frakció általi mérlegelése alapján fogok dönteni. A válasz megszületéséig természetesen ellátom elnöki feladataimat.
Köszönöm türelmüket. (Taps a jobb oldalon és középen.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit