SZABÓ LUKÁCS (MIÉP)

Full text search

SZABÓ LUKÁCS (MIÉP)
SZABÓ LUKÁCS (MIÉP) Elnök Úr! Tisztelt Képviselőház! Több mint egy hónappal ezelőtt azért nyújtottam be az Alkotmány módosítására önálló képviselői indítványt, mivel szeretném, ha a konstruktív bizalmatlansági indítvány intézményét eltörölnénk az alkotmányból. Erre csak most van lehetőség, választás előtt. Mert ha választás után a győztesek alakítanak kormányt, abban az esetben számukra ez nagyon kényelmes megoldás lesz. Tehát akkor nincs realitása annak, hogy a konstruktív bizalmatlanság intézménye megszüntethető lehessen. A konstruktív bizalmatlanság esetén mindössze egyetlen szavazat van, amelyikben elfogadja a tisztelt Ház a miniszterelnök személyét, a kormányprogramot és magát a kormányt. Ez azt eredményezi, hogy négy évre, a ciklus egész idejére a kormány be van betonozva. Sem a kormányfő ellen nem lehet hatékonyan, sem pedig a miniszterek ellen nem lehet hatékonyan fellépni a parlamentben. Ebből az következik, hogy nagyon erős lesz a kormány, és abban az esetben is nagyon erős lesz, ha ez azzal párosul, hogy közben az ország erős hanyatlásnak indul. Az elmúlt négy év kiváló bizonyíték volt arra, hogy olyan esetben sem, amikor miniszter látványosan és sokszor megbukott a Parlamentben, sőt olyan is volt, aki az újkori magyar történelem legnagyobb vereségét szenvedte el a Parlamentben, a visszahívásáról szó sem lehetett, mert visszahívni csak a miniszterelnöknek volt joga.
Éppen azért azt kezdeményezném, hogy úgy a miniszterelnökkel szemben, mint bármelyik miniszterrel szemben bármikor lehessen a képviselők egyötöd részének írásbeli kezdeményezésére bizalmatlansági indítványt benyújtani, tehát a miniszterek is, és a miniszterelnök is egyszerű bizalmatlansági indítvánnyal visszavonható, visszahívható legyen. És szeretnénk elérni, hogy ne a miniszterelnök választhassa meg a minisztereket, hanem a parlament a miniszterelnök javaslatára. Ez azt eredményezné, hogy amire 1990-ben az ország szavazott, valóban parlamenti demokrácia lenne kormánydiktatúra helyett. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Zaj.)
Határozathozatal

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit