PUCH LÁSZLÓ

Full text search

PUCH LÁSZLÓ
PUCH LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, hogy a szocialista frakció többször kifejtette véleményét, hogy fontosnak tartja a privatizációs törvény módosítását. A benyújtott önálló képviselői indítvány a módosításra vonatkozóan a gazdasági bizottságban kialakított álláspont kiegészítésével elfogadhatónak tartja.
Két nagy kérdéskör körül alakult ki a tisztelt Házban és a bizottságban a vita. Az egyik a versenyeztetési szabályok meghatározása, ahol a versenyeztetés alól az apportálás lehetőségét szerette volna a gazdasági bizottság kivonni, míg az alkotmányügyi bizottság ezt a módosító indítványunkat nem fogadta el és nem támogatja. Mi továbbra is úgy gondoljuk, hogy ez a szabály vagyongazdálkodás szempontjából egy hatékony szabály, de tudomásul vesszük az alkotmányügyi bizottság olyan irányú megjegyzéseit, ami ezzel gyakorlatilag a versenyeztetés korlátozását jelenti bizonyos vagyonrészek más társaságba való versenyeztetés nélküli átadása miatt.
A másik ilyen a versenyeztetésnél az önkormányzatok kérdésköre. Az önkormányzatoknak – mi úgy gondoljuk –, hogy a helyi önkormányzatoknak igenis meg kell adni az esélyt, hogy egyes vagyontárgyakhoz – szeretném hangsúlyozni, hogy nem vállalatokhoz – versenyen kívül is hozzájuthassanak akkor, ha arra írásos ajánlatot tesznek, és később azt a helyi közösség céljaira használják, és állami pénzeszközöket a továbbiakban erre a célra nem vesznek igénybe. Úgy gondoljuk, hogy ez egy fontos módosítása a törvénynek, amit mi szeretnénk támogatni a részletes vita és az azt követő szavazáson is.
A másik ilyen nagy kérdéskör, amin kialakult vita a bizottságok közt és a bizottságon belül is, ez pedig az ingyenes vagyonátadás kérdésköre, amiben szintén az önkormányzatok lennének a javaslat szerint a címzettjei az ingyenes vagyonátadásnak, erősen korlátozott lehetőségekkel és erősen korlátozott céllal és utólagos kormányjóváhagyással.
Mi úgy gondoljuk, hogy azok a célok, amelyek az önkormányzati vagyonátadáshoz kötődnek, azok elég garanciát adnak ahhoz, hogy nem korlátlanok ezek a lehetőségei a kormánynak, és nem korlátlanok azok a lehetőségei az ÁPV Rt.-nek, hogy az állami vagyont – illetve ezen belül is az ingatlanokat – szabadon átadhatja, hiszen a helyi önkormányzatok tekintetében csak foglalkoztatási és szociálpolitikai célokra lehet ingatlant átengedni, és a javaslatunk szerint az illetékességi területen belül lévő ingatlanokat, aminek, azt gondolom, hogy az állami hasznosítása hosszú távon nem megoldható, viszont a helyi önkormányzat ezekre a célokra hatékonyan képes használni. Mindenképpen indokolt és önkormányzati, illetve részben állami feladatok ellátására tudja ezeket hasznosítani.
A másik ilyen az ingyenes vagyonátadás körében a szövetkezeteknek történő ingyenes vagyonátadás lehetősége. Ez alapvetően a kormány gazdaságpolitikai elképzeléseiből, a kormányprogramból származott, ahol is pedig a szövetkezeteknél és az egész mezőgazdaságnál – és elsősorban nemcsak szövetkezeteknél, hanem a kistermelőket is ideértve – az oszthatatlan vagyonként való átengedése azon feldolgozó vagy tároló vállalatok üzletrészeinek, illetve részvényeinek, ami megmaradt az állam tulajdonában gyakorlatilag a mezőgazdaság struktúrájában egy jelentős előrelépés lenne, egy hatékonyabb gazdálkodást biztosítana a magyar mezőgazdaság részére.
(11.00)
Mi úgy gondoljuk, hogy ezek azok a kérdéskörök, amik a legnagyobb vitát váltották ki, és úgy érezzük, hogy ezekben a kérdéskörökben a gazdasági bizottság álláspontja a jobb, és az alkotmányügyi bizottság álláspontját nem tudjuk elfogadni. Köszönöm szépen, elnök asszony.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit