FRITZ PÉTER

Full text search

FRITZ PÉTER
FRITZ PÉTER (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Örülök, hogy az imént elhangzott szavakat elmondotta, mert ezek a kétségek bennem is megvannak, sőt a plenáris vita korábbi szakaszában, az általános vitában valamennyiünkben megvolt. Igazából ez az első olyan vizsgálat, amikor próbálunk valamilyen határozatot hozni, ezért döcög ez ennyire.
Demeter Ervin képviselő úrral kevés dologban értek egyet, de abban egyetértettem vele az általános vitában, hogy az a határozati javaslat, ami a jelentés mellé csatolva volt, kevés, azt ki kell egészíteni valamilyen módon. Örülök neki, hogy legalább ketten voltunk, akik ezzel kapcsolatosan tettünk módosító javaslatot.
Nem az ellenzéki képviselő úr javaslataival fogok több időt eltölteni, hanem a sajátommal. Tehát ebben eltérés van közöttünk.
A Demeter képviselő úr által beadott módosító javaslat 1. pontjával egyetértek, a magam részéről támogatom. A 2. pont olyan pont, amelyikhez Kósa Lajos képviselő úr egy kapcsolódó módosító javaslatot is adott be, ami a köztisztviselők összeférhetetlenségével kapcsolatos. Ezzel is egyetértek, a magam részéről támogatom mind a két módosítást.
Van egy harmadik javaslat, amely arról szól, hogy készítsen beszámolót a kormány a volt Szovjetunióval szemben transzferábilis rubelben keletkezett és átvállalt követelések érvényesítéséről. Ezzel viszont ilyen módon semmiképpen nem értek egyet, éppen ezért ehhez benyújtottam egy csatlakozó módosító javaslatot képviselőtársaimmal együtt. Méghozzá azért nem értek egyet ezzel így, mert egyrészt tudatában voltam annak, hogy ezt ilyen határidővel nem lehet megtenni. Nem beszélve arról, hogy szeretném kihúzni a határidőt, szeretném lezárni ezt az egész államadósság leépítését. Ezért azt javasoltam a csatlakozó módosító indítványomban, hogy egy időarányos értékelést kérünk a kormány részéről, és a további feladatokkal kapcsolatban egy elképzelést. Itt rögtön szeretném megjegyezni, hogy nem könnyíti ezen dolog helyzetét az, hogy Demeter képviselő úrék részéről nemrégen hangzott el, hogy 200 millió dollárról lemondott a kormány az orosz államadósság lebontása során. Erről nem volt szó. Tehát ez bonyolítja a dolgot, éppen ezért gondoltam arra, hogy kérünk egy jelentést a kormány részéről, de egy továbbiakra vonatkozó elképzelésről is.
Ami a saját indítványaimat illeti:
Demeter képviselő úrnak azzal a megjegyzésével, hogy formailag gondok voltak a megfogalmazott elképzeléseimmel, azzal egyetértek, és ezen módosítottam. Mind az öt általam benyújtott módosító indítványt egy-egy csatlakozó módosító indítvánnyal képviselőtársaimmal egyetemben módosítottuk. Láttam, hogy képviselőtársam nem egészen értette, hogy az előbb miről volt szó. Az előbb itt már erről a csatlakozó módosító indítványról szólt Varga képviselőtársam.
Sorban haladva:
Azokat a pontokat, amelyek nem egészen voltak koherensek ahhoz, hogy ez egy határozat pontja lesz, megváltoztattuk. Köszönöm szépen a bizottság ilyen jellegű észrevételét, azon módosítottunk. Hogy tartalmában... (Demeter Ervin: Nem a bizottság észrevétele, az enyém.) Tessék? (Demeter Ervin: Nem a bizottság észrevétele volt, az enyém!) De én értesültem a bizottság észrevételéről is. Hogy tartalmában meg fog-e felelni az általunk elkészített határozati javaslat, ezt nem tudom, ezt majd eldönti az alkotmányügyi bizottság adott esetben.
Ami az "olajgate" szót illeti:
Tisztelt Képviselőtársaim! Ezt elmondtam az általános vitában is, most megint elmondom, hogy sajnos egy ilyen ragadványszó az egész ügyet egy rossz síkra terelte, és attól, hogy a jelentésben szó szerint nem szerepel, és attól, hogy a határozatnak ebben a rendkívül szűk megfogalmazásában nem szerepel, a jegyzőkönyvekben szerepel, és végig szerepelt az összes sajtótájékoztatón, nyilatkozatban meg az egész vizsgálatot kiváltó azonnali kérdések föltevésekor szerepelt. Tehát én ragaszkodom ehhez a ponthoz továbbra is, de természetesen átfogalmaztam úgy, hogy azt hiszem, az elfogadható a parlament számára egy határozati javaslatban.
Ami a 2. pontot illeti: (Vancsik Zoltán belép az ülésterembe és elfoglalja a helyét.) …abban nincs köztünk különösebb vita, de azt hiszem, azt ki kell mondanunk, hogy a parlament egyetért azzal: helyes, ha azt a törekvést, ami a magyar-orosz államadósság lebontásával kapcsolatosan volt, folytatjuk, és helyes, ha ezt a kormány megteszi. Erre tettük a javaslatot, hogy a kormány tegyen le javaslatot.
A 3. ponttal kapcsolatban nekünk - képviselőtársaimmal együtt - továbbra is az a véleményünk, hogy a vizsgálat mentén kialakult hangulat rontott, tehát ebben nincs egyetértés köztünk, majd a parlament döntsön ennek a megítélésében, ha tartalmilag elfogadható egy ilyen kiegészítés. Azt a szót, hogy "megvádolás", a csatlakozó módosító indítványomból mindenhonnan kihúztam, mert valóban nem egészen illik, nem harmonikusan illik ahhoz, ami itt zajlik. De el kell mondanom, ennél súlyosabban is tudnék fogalmazni, itt rágalmak hangzottak el. Demeter képviselő úr, szeretném elmondani, hogy elég megnézni a múltkori általános vita jegyzőkönyvét, nem mondtam, hogy az ön szájából hangzott el, itt ebben az üres teremben olyan vélemények hangzottak el, hogy ez ügyészségre tartozó ügy és a bíróságnak kellene vizsgálni. Itt hangzottak el ilyen dolgok.
Az általános vitában nem volt lehetőség ennek a megfogalmazására. Az egész vizsgálat során nekünk, képviselőknek mikor lett volna lehetőségünk arra, hogy a véleményünket a bizottságnak elmondjuk? A bizottság zárt üléseken tárgyalta a dolgokat. Magamról beszélek és azokról a képviselőtársaimról, akik nem voltunk a bizottság tagjai. Nekünk soha nem volt lehetőségünk, hogy a bizottság munkájába beletekintsünk, nem volt lehetőségünk arra, hogy a bizottság alakuló véleményét áttekintsük és azt esetleg gazdagítsuk. Nem volt lehetőségünk arra, hogy a bizottság jelentéséből bizonyos fejezeteket kihagyjunk, pedig volt olyan fejezet, amit egy az egyben szerettünk volna kihagyni. (Demeter Ervin: Én is!) Például ami az olajszállítással kapcsolatos adósság keletkezését illeti. Tudom, hogy ez egy konszenzussal keletkezett jelentés és... (Demeter Ervin: Nem. Én ellene szavaztam, a Vancsik szavazta meg.) ...úgy konszenzussal létrejött jelentés, hogy kinek-kinek a saját véleménye benne kellett legyen, mert így szavazták meg az egészet. Én tudom, hogy így történt. De azért rettenetesen rossz gyakorlat, képviselőtársaim, hogy egy bizottság végül is ilyen megkötésekkel, ilyen engedményekkel létrehoz egy jelentést, amely jelentést tartalmában a parlament nem vizsgálhatja, nem változtathatja. És utána, amikor egy határozati javaslatot készítünk... (Az elnöknek az idő lejártára vonatkozó figyelmeztetésére reagálva:) ...igen, egy határozati javaslatot készítünk, akkor meg arról vitatkozunk, hogy vajon az a határozati javaslat koherens-e egy ilyen jelentéssel.
A magam részéről még egyszer szeretném elmondani, hogy mind az öt pontot átalakítottuk úgy, hogy formailag lehetőség szerint olyan legyen, ami egy határozati javaslat követelményeinek megfelel, és azt hiszem, hogy tartalmában is megfelel. A magam részéről kérem, hogy a parlament fogadja el a módosításunkat.
(23.00)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit