Dr. Ákosfalvi Szilágyi László: A nemesség igazolása. Budapest, 1933. 8°, 10 l.

Full text search

Dr. Ákosfalvi Szilágyi László: A nemesség igazolása. Budapest, 1933. 8°, 10 l.
Ez a kis értekezés, melyet szerző a Johannita lovagrend magyar csoportjának f. évi május 12-én tartott rendünnepélyén olvasott fel, tömör, de emellett világos és minden lényegest elmondó összefoglalása a nemesség- s ezzel összefüggően az előnév- és címerigazolás ma érvényben levő alapelveinek, az e téren kifejlett régi gyakorlatot és a magyar nemességszerzés forrásait ismertető történeti áttekintéssel.
A nemesi bizonyságlevelek joga eredetileg általában a törvényhatóságok körébe tartozott. III. Károly király rendelte el először, 1725-ben, a nemesség generális vizsgálatát. Mária Terézia a vitás nemességek tisztázására 1774-ben a nemességigazoló perek lefolytatását léptette életbe, mely esetben vagy gyökeres, azaz a nemesség vagy nemesi birtok megszerzőjétől való ízenkénti leszármazás kimutatásával való bizonyítás, vagy a nemeslevél, illetőleg birtokadományozó oklevél előmutatása mellett a nemessé hatvan éves gyakorlatának az igazolása vált szükségessé. 84Ezután leírja a szerző a nemesség mai, a m. kir. belügyminiszter mint országos nemesi főhatóság által való igazolásának útját-módját. Ismerteti a nemesség és megszerzésének feltételeit és forrásait; az «una eademque nobilitas»-on belül a főrend kialakulását; rámutatva azokra az ősi és mélyreható jogi különbségekre, melyek a székely nemességet a magyar nemességtől elválasztották. A főnemesek, lófők és nemesek szerint tagolt székely rendek közé való felvétel Mátyás király 1473. évi oklevele alapján történt a székely hadiszemléken, vagy később fejedelmi oklevéllel.
A továbbiakban a családnév megváltoztatásának a kérdésével, a nemesi előnév- és a címer-igazolás, továbbá a külföldi nemesi és főnemesi címek elismerésének a módjával foglalkozik.
A füzet történeti részében a családtörténészek bizonyos alapismereteket találhatnak; a nemesség-, címer- és előnév-igazolásnál követett mai gyakorlati eljárás leírását pedig, minthogy ily alakban azt eddig még nem foglalták össze, az ily igazolásokért folyamodók hasznosíthatják a maguk számára.
Czobor Alfréd

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit