1846.01.23. péntek, 7. sz.

Full text search

1451846.01.23. péntek, 7. sz.
Vezérczikk. (Kamatbiztositási rendszer.) Közlekedési eszközökök czélja: járkelést, levelezést, forgalmat, kereskedést előmozditani. Ezeknek gyorsá, olcsóvá, biztossá tétele nélkül, különben legdúsabb országban, is a közjólét, sőt a szellemi kifejlődés is, lehetetlen.
Ebből azon axioma következik, hogy a közlekedési eszközöket nem csak nem kellene pénzjövedelmi forrásnak tekinteni, sőt nem is volna szabad jövedelmet hozniok, elannyira, hogy ha valamelly közlekedési eszköz, például vasut, jövedelmet hoz, a statusnak az áll érdekében, hogy az utivám mind addig leszállittassék, mig az utfentartás költségeinek fedezésén felül, semmit sem jövedelmez, – mert az ekkint eszközlött közlekedési olcsóság közvetve sokkal több s nagyobb hasznot áraszt az országra, – mint a legbővebb jövedelem, mellyet a közlekedést drágitó utivámból kaphatott volna.
146E nézetből ismét az következik, hogy minden status hibáz, melly a közlekedési eszközöket akár egyenes jövedelemforrásnak tekinti, akár pedig speculatio s financialis vállalat tárgyává teszi. –
Következőleg a statusnak magának kell a közlekedési eszközöket elő teremtenie, s nem kell azoknak létesitését, magán-vállalkozókra biznia; mert ezek természetesen nyereségre számitanak, jövedelmet kivánnak befektetett tőkéik után, érdekök tehát a status érdekével egyenes ellentétben áll, melly status-érdek más nem lehet, mint az, hogy a közlekedés minél könnyebb, minél gyorsabb, minél biztosabb, s minél olcsóbb legyen.
Én hát mindig szerencsétlenségnek tartottam, s fogom tartani, ha valamelly status vagy nem tud, vagy nem akar azon cselekvőségre emelkedni, hogy a közlekedési eszközöket maga létesitse, s ha magán-nyerészkedő vállalkozástól várja, mit önmagának kellene tennie.
Ezen tant hirdeti a B. P. Hiradó. És ezen tanban igaza volna, ha azon méltánytalansággal nem kötné össze, hogy tanját csak nem mindig és állandóan a fiumei vasut-társaság ellen intézett felszólitásaihoz csatolja. – Ez pedig méltánytalanság, mert én, kinek a fiumei vasut körüli agitatioban s cselekvésben is, ekkorig – mondhatnám – legtöbb részem volt, e tant, hogy t. i. a status építse a vasutakat, ugyan ezen okokkal, mellyeket fent előhordék, sokkal előbb folytonosan hirdetém, mielőtt isten a magyar nemzetet jó kedvében (+) a B. P. Hiradóval megajándékozá, sőt azon folyamodásban is, mellyet a fiumei vasut-vállakozók 147részéről, az ország Rendeinek az illető országos választmány utján benyujtottunk; ép akkor midőn a vállalkozó társaság számára engedélyezésért folyamodánk, legfőbb kérésünk mindig az vala, hogy az ország maga épitse a fiumei vasutat.
Érdekünkben áll a közvéleményt meggyőzni, hogy a vukovár-fiumei vasuttarsaság mindig a legloyalisabb téren állt, s azért megbocsát a nyájas olvasó, ha az emlitett engedélyezési folyamodásból nehány sort idézek.
„Alulirottak – igy szól a folyamodás – azon esetre, ha a Duna-fiumei vasut országos költségen nem épitetnék, annak felépitése iránti egyezkedésre legalázatosabban ajánlkozunk. Azonban hiven a czélhoz és irányhoz, melly küldőinket (a társaságot) lelkesiti, ez uttal sem mulaszthatjuk el a n. m. országos választmány előtt mindenek felett az iránt esedezni, hogy ezen vasutnak egyenesen országos költségeni épitésére, bölcsesége szerint sikeres módokat találni, s azt az ország Rendeinek hathatósan ajánlaní méltóztassék; mert nem kétségeskedünk abbeli meggyőződésünket nyiltan bevallani, hogy az illy nagyszerű vállalat magány-merénylet utjáni létesitéséhez szükséges tőkepénz csak a pénzláb europai conjuncturaitól s honunk közköztudomásu hitelállapotjától korlátozott feltételek mellett levén kiállitható, magány-vállalkozók soha és semmi esetben nem nyujthatnak a közönségnek közlekedési olcsóság tekintetében egészen olly alacson feltételeket, mint a status nyujthat, melly a közlekedési eszközöket egyenes jövedelemforrásnak is tekinteni nem kénytelen, s áldozatainak, ha ugyan áldozatnak tekinthető, mi a közjóra történik – bő jutalmát aratja azon körülményben, hogy a kereskedést felvirágoztatá, s általa az ország közjólétét eszközlötte.” –
„Ismételjük pedig ezen alázatos esedezésünket annyival inkább, minél bizonyosabban meg vagyunk győződve, hogy a nemzeti akarat, még azon esetben is találhat módokat ezen közhasznú vállalatnak országos erőveli létesitésére, ha a statuskölcsön eszméje idegenkedésre találna, mert a biztos alappal fedezett hitellevelek, vagy pedig a kamatbiztositott vasut-részvényeknek egyenesen az ország általi kibocsátása, melly a köz- s magány-vállalkozás fényoldalait egyesiti, – mindkettőnek árnyékoldalait pedig a lehet ő legkisebb fokra szállitja, több más módok között kiviteli eszközűl önkint ajánlkozik stb.”
Igy nyilatkozánk az ország Rendei előtt, s ugyanakkor, azt, ha az ország magára nem vállalná a fiumei vasut épitését, szerenscétlenségnek nyilatkoztattuk: igy valánk s vagyunk e tárgyban mindig lelkesülve; azt gondoljuk tehát, a B. P. Hiradó nem méltányosan cselekszik, midőn a status általi vasutépités tanát, melly a mi tanunk is, némelly külföldi magányvállalkozók zsebelő botrányaival hozva logicai kapcsolatba, épen a fiumei vasut-társaság elleni kikelésekre szereti felhasználni, épen mi ellenünk, kiknek azon meggyőződés, hogy a fiumei vasutra az országnak mulhatlan szüksége van, szivvérünkkel összeforrván, minden tehetségünkben állót elköveténk, hogy az ország azt maga épitse, s csak azon szerencsétlenség miatt vevők vállainkra a nagyszerű vállalat létesitésének óriásu munkáját, mivel adómentesitési s kölcsönforgalmi szomorú viszonyaink mellett, nem volt s nincs legkisebb kilátásunk is, hogy az ország saját erejével vasutépitésekbe már ereszkedjék. – Eljövend kétségtelenül ezen cselekvésnek ideje. Istenünk 148adja, hogy közel legyen, de most nem volt s nincs reá kilátásunk, a fiumei vasut körül pedig a késedelem halálos csapás. – Vállalkozánk tehát, de mint a társaság képviselője azt hiszem, egy társam s megbizóm sem fog meghazudtolni, midőn ujolag s most is kijelentem, hogy bár volna országgyülésünk, s bár vállalnák ma el a vasutépitést az ország Rendei, mi a legnagyobb szerencsénknek tartanók a törvény iránti bizodalommal tett költségeink megtéritése mellett visszaléphetni; s „Isten téged áldunk”-at mondandunk, hogy reánk szükség nincsen. – De ha egyszer mélyebben s mélyebben bonyolodánk a költségekbe, társaságunk többé igy nem nyilatkozhatnék, az természetes. –
Illy társaságot tehát, azt gondoljuk, egy kis méltányosság még a B. P. Hiradótól is megilletné. Azonban a tan igaz, hogy a vasutakat a statusnak kellene épiteni; s baj, kár, hiba és szerencsétlenség, ha nem ő épit, mint magánosok. – Okulni kell mások hibáin, s ugy kell intézkedni, hogy ne épitsen drágábban. És elvégre ha ugy volna is! ez csakugyan ezernyi ezerszer kisebb baj, hiba, és szerencsétlenség, mintha speculativus vállalkozásra bizván az épitést, a közlekedést megdrágitja.
Ámde ha csakugyan nem akar a status építeni, – mi a kisebb rosz? s mire kell illy esetbena statusnak gondoskodását intéznie?
Kettőre véleményem szerint: egyik az, hogy a magánosok által épitett vasutat, mi hamarébb visszakapja saját rendelkezése alá, saját birtokába, – másík az, hogy addig is, mig magánvállalkozók birtokában leend, az utvám rajta minél olcsóbb legyen.
Mert kérdem én, mi jobb: az-e ha a közlekedési eszközök hosszabb, vagy ha rövidebb ideig vannak el vonva a status rendelkezései hatalma alúl? az-e, ha drágább, vagy ha olcsóbb rajtuk időközben is az utivám? – Azt hiszem, a felelet nagyon könnyü.
Már most vegyünk egy vállalkozó társaságot, mellynek vasut-vállalatba fektetendő roppant tőkéjétől a kamatláb szerinti legkisebb jövedelmet sem biztositja a status; mit fog ezen társaság tenni? mi által igyekezendik a jövedelem bizonytalanságának veszélyét ellensulyozni? Természetesen az által, hogy minél több évet köt ki magának a vasut birtokára, s a lehető legjobb utvám szabályzatot s lehető legszabadabb kezet igyekezendik magának kieszközölni. –
Ellenben, vegyünk egy másik társaságot, mellynek a kamatláb szerinti legkisebb jövedelmet a status biztositotta, ez a veszteség veszélyének nincsen kitéve, nyereségre pedig kilátása van, tehát igen természetes, hogy kevesebb évre szoritott tulajdoni joggal is beéri, olcsóbb vámszabályzatot is elfogad s méltányos ellenőrködéstől sem vonakszik.
Mellyik rendszer jobb hát, nyájas olvasó? Első esetben, az utvám drágább, s az utróli szabad rendelkezés hoszabb időre ki van a status kezéből véve; második esetben az utvám olcsóbb, az utróli szabad rendelkezés jogát a status hamarébb vissza kapja, s időközben is több befolyással lehet a szabályzat mérsékletére, mert garantiája viszonozásaul szabhat maximumot, meddig ha felhág a nyereség, az utivám leszállitassék. – Mellyik jobb nyájas olvasó?
149A B. P. Hiradó azt mondja, hogy az első jobb – ez a kamatbiztositási rendszer. – Én nyugton várom a józan ész, s a közvélemény itéletét.
Itt van például a budapesti lánchid-vállalat. Báró Sina és társai kamatbiztositás nélkül építik. A vámtarifa, mellyet az ország elfogadott, bizony elég magas; és ha jól emlékszem 85, vagy 87 esztendő van kikötve a vállalkozó társaság tulajdonaul. Közel egy századra lemondott a status tulajdoni, tehát szabad rendelkezési, jogáról. – Tegyük fel, hogy status a 3-ik, 4-dik s 5-dik percentet garantirozta volna báró Sinának, ugyan kérdem, nem örömestebb elfogadott volna-e a báró alacsonyabb tarifát, s 85 helyett 65 vagy tán 60 esztendőt? – Én azt hiszem, igen. S most kérdem, mi volna jobb a statusra? – A B. P. Hiradó azt mondja, hogy az első; én azt mondom, hogy a második. Itéljen a józan közvélemény.
Igaz, nem tagadom én, hogy a kamatbiztositás a vállalkozónak nagy jótétemény; mert a macao-játékosokat kivéve, minden ember örömestebb adja pénzét olly vállalatra, mellynél egy bizonyos jövedelem garantirozva, azon felüli nyereségre pedig még kilátás van, – mint ollyanra, hol nagyobb nyereség is lehetseges, de egy fillér sem bizonyos. – Ez tisztán áll. S azért mi is a fiumei vasutnál bizony kérendjük a kamatbiztositást, mikint azt az ország Rendei, a mult országgyülésen megajánlották. őm de ebből nem következik, hogy ez roszabb rendszer a másiknál, mert a status nem lesz olly kába, hogy ezen jótéteményt ingyen adja, s érte cserébe más javadalmat ne követeljen. – Do ut des, adok, hogy adj igy szól a leczke. Biztositok kamatot: de szabok olcsóbb tarifát, és rövidebb idő alatt vissza követelem a vasutat saját országos tulajdonomul.
Illy nemü adok, hogy adj szerződéseknél utolsó elemzésben a politicai számtan határoz; ha olly nagy a kamatbiztositási veszély és áldozat, hogy vele a kevesebb esztendő, és utvám-olcsitás status-haszonban fel nem ér: ugy kábaság volna biztositani, ha ellenben a kevesebb esztendő és utvám-olcsitás olly beneficium a statusra, melly felér a kamatbiztositás veszélyével, akkor azt hiszem, hiba volna nem biztositni. Ez az én nézetem a dologról. Hogy a fiumei vasut kitünőleg ezen második eset alá tartozik, azt sokszor megmutattuk, s megmutatandjuk még ujolag is. – Most legyen elég egy értekezésnek, a mit mondottunk. – Legközelebb midőn e tárgyról szólandunk, még thesisünket tovább viendjük, s meg hisszük mutathatni, hogy a kamatbiztositás általi vasutépittetés egyenesen a status általi vasut épitésnek egy neme, s pedig olly neme, melly financziális tekintetben, legroszabb esetben is, olcsóbb (de azért nem mondom hogy jobb), mintha kölcsön venne pénzt, s azon épitené. – Illy kérdések felett vitatkozzék a B. P. Hiradó, ha hivatva érzi magát; világositsuk fel a dolgot minden oldalról; hadd tegyen a nemzet ugy a mint legjobb, de ne gázoljon becsületes jellemü társaságunk hitelében; ne gyanusitson, ne kisebbitsen, ne kényszeritsen olly visszatorlásokra, minőre mult számunkban a sértett becsület érzetében kényszeritve valánk.
Kossuth Lajos

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir