Fővárosi hirnök. (Jan. 22.)

Full text search

Fővárosi hirnök. (Jan. 22.)
A kebelbeli kereskedelmi iroda s boltsegédek, áthatva az emberiség s tulajdon önérdek sugallatától, egy a kereskedelmi tekintetben, s illető személyzet számra nézve roppant arányban növekedő fővárosban mindinkább érezni kezdett hiány pótlásáról erélyesen gondoskodtanak. Egyesületbe társultak ugyanis, melly a szolgálatra tehetelenné vagy betegségben sinlő ügytársak fölsegélését s ápolasát tűzte ki magának czélul, s „keresk. iroda- s boltsegédek nyug- s ápoló intézete” czim alatt fog ügyei körül intézkedni, mellyek előmozditásaul még folyó hónap 25-kén egy tánczmulatságot rendezend, jövedelmének tiszta részét, a jótékony s czélszerű intézet alaptőkéjéül áldozandó. – Mi szivünkből örvendünk ezen, a fővárosi közszükségeknek ismét egyikét fedezendő törekvésnek, és óhajtunk az illetők ebbeli lépéseinek sikert – a legnagyobbat; de nem tartóztathatjuk meg magunkat e kedvező alkalommal 161nehány őszinte szót emelni nem annyira a szőnyegen fekvő tárgyat, mint inkább magokat a kérdéses iroda s boltsegédeket illetőleg. Nemcsak sajtó, de a közönség részéről is több izben élénk panaszok valának hallhatók főleg boltsegédeink magyartalansága, de sőt hazai nyelvünktőli idegenkedése, e részben elkövetett némelly többékevésbé megrovást érdemlő tényeik ellen, s jóllehet a dolgok helyzete némileg már változott, még is találtatnak folyvást számosan nemcsak a külföldről hozzánk bevándorlottak, hanem saját honfiaink közül is ez osztályban, kikkel midőn vásárlási ügyekbe bocsátkozik az ember, mindenütt inkább vélhetné magát, mint Magyarország fővárosában, s kik még a honi készitményt is hontalan ajakkal árulják. Vegyék szivökre e körülményt, s miután a magyar föld-adta javakból nemcsak jelenöket, hanem jövőjöket is biztositani társulnakmiként illik és méltányos, lelkökben annak érdekei pártolása s előmozditására is egyesüljenek.
A festész akademiát felsőbb engedelemmel felállitott Maraston, mikint halljuk, jövő hónap elején Velenczébe szándékozik utazni, több rendbeli eredeti, s mintarajzpéldányok megszerzésére, miket aztán már meglevő műdarabjaival egyesitvén, jeles képgyüjteményt fog kiállithatni tanitványai használatául. Mi ehhez csak azon kivánatunkat mellékeljük, hogy a kérdéses akademia a nemzetiség szempontjait s igényeit, a hol csak lehet lelkiismeretesen szeme előtt tartsa.
Rendelet-megszegések s figyelembe nem vételek következtében több izben kellemetlenségek támadván a fővárosi szépitőbiztosság és házbirtokosok között, az előbbi, sulyos panaszait sérelemkép nádor ő fensége elibe fölterjeszté, mire fensőbb meghagyás érkezett Pest városa hatóságához, miszerint az épitési rend minden előforduló épitkezésnél a legszigorubban megtartassék, a szépitőbiztosságnak a szükséges segedelem és assistentia mindenkor megadassék, a kik pedig az épitési rendszabályokat önhatalmilag át fognák hágni, személy- és állapotkülönbség nélkül szigoruan kérdés alá vonassanak. Minden illyen haládék nélkül tudósittatni rendeltetik.
A farsang erősen tombolja le egymásután tánczvigalmait. Örömmel figyelmeztetjük a magyar hölgyvilágot Nagy József ur gazdagon és nemes izléssel felszerelt raktárára, melly azonkivül, hogy a divat magasb igényeit is képes kielégiteni, egyszersmind, mivel benne egyedül honi gyártmányok találhatók, a magyar gyáripar életének szép jelenségével örvendezteti a vevőt. (Raktára van városháztéren, kigyó s váczi-utcza szegletén a zöld fánál.)
E diszes bolt mellett van a kigyó utczában, igaz nem olly pompás, kereskedése Koch P. Antal urnak, de mellyben mégis meglepő minőségű kelméket kaphatni jutányos áron. Leginkább kik bársonyt, selyemkelméket, és lószőr-szövetet butorra keresnek, figyelmőkre méltó. Különben Koch ur csak azért is méltányos pártolást érdemel, mert ő a megszülemlö magyar gyáripar küzdelmeiben emberül megállt, s csak sajnálattal emlithetni, hogy most más kényelmesebb keresetmódról gondoskodik.
A Rókus-kórházban annyira szaporodott a betegek száma, miszerint a városi bizotsági teremet is azok felfogadására kellett elrendezni. Az előttünk fekvő napi tudósitás szerint az emlitett kórházban januar 16-kán összesen 162578 különféle sinlő személy volt, kik közül 17 elbocsáttatott, 6 megholt s ekkép maradt még 555. Holtan behozatott 2 férfi s 1 leány.
Örvendetes hirül vettük, hogy az állandó lovas-katonaság számára ezután nem egyes megbizott szállitványozó szolgáltandja ki a szükséges mennyiségü lovakat, hanem ezek szabad vétel utján szereztetnek be országszerte. Ezen esztendőre egy egy lónak ára 110 p.ftra határoztatott.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir