Hivatalos hirdetmény a magyar kereskedelmi társaság f. 1846-iki nov. 8-kán tartott közgyüléséről.

Full text search

Hivatalos hirdetmény a magyar kereskedelmi társaság f. 1846-iki nov. 8-kán tartott közgyüléséről.
A magyar kereskedelmi társaság közgyülése, az igazgató választmány azon hivatalos jelentése nyomán, mellyet a f. évi augustusi közgyülésből kirendelt vizsgálatról, nem különben az 184 5/6-diki mérleg az ügyvitel, s vagyonállapot és a volt igazgató megszökése iránt előterjesztett, valamint ezeknek, s a kivilágosithatott veszteségeknek következtében tett intézkedései s javaslatai folytában azon tudomást meritvén: hogy a társaság minden szenvedett veszteségei mellett is még valószinüleg mintegy 200,000 pftnyi activ tőkével bir, következőleg munkálódásait czélszerün rendezendő ügyvitel mellett annál inkább folytatni képes, mivel a társaság fenmaradott tőkéje a még hátra lévő részletek befizetése által 400,000 pftott meghaladó öszletre emelkedendik: csupán 19 ellenkező szavazatot kivéve, egyértelműleg következő határozatokban állapodott meg.
1) A magyar kereskedelmi társaság munkálatait továbbá is folytatandja.
2) A czimvezetés, ugy mikint ezt az igazgató választmány f. é. oct. 22-kén kelt körleveleiben közhirré tette, megmaradván, a társaság ügyeit ideiglenesen az igazgató választmány intézendi.
15513) A jövő martiusi pesti vásár alatt közgyülés fog tartatni, mellynek az igazgató választmány már ez alkalommal kinevezett biráló bizottmány által eleve megvizsgálandó mérleget, a további maradandó ügyvitel iránt pedig véleményt adand be, s ezeknek nyomán azon közgyülés az ügyvitelt maradandólag organisálandja.
Melly közgyülési határozatokat az igazgató választmány (mellyet Pulszky Ferenc elnöklete alatt Dumcsa Döme, Fröhlich Frigyes, Kossuth Lajos, Nádosy István és Weisz B. Ferencz képeznek) azon megnyugató tudósitás kiséretében teszi közhirré, hogy a közgyülés óta semmi olly ujabb teher, kötelezettség, avvagy károsodás nem mutatkozott, mellyről a közgyülés nem volt értesitve. – Miért is semmi sem adván magát elé, mi a részvényeseknek a társaság fenállhatása iránti bizodalmát csökkenthetné, sőt inkább néhány függőben volt üzletek azótai kiegyenlitése ezen bizodalmat méltán növelhetvén, az igazgató választmány azon reményét fejezi ki, hogy a t. cz. részvényesek a 6-dik részletnek befizetésével a jövő aprilisig meghosszabitott véghatárideig várni nem fognak, sőt inkább azt a társasági érdekeket kellőleg méltányolva a lehetségig siettetni el nem mulasztandják. Költ Pesten, nov. 20-kán 1846.
A magyar kereskedelmi társaság igazgató választmánya.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir