Egyesületi mozgalmak.

Full text search

Egyesületi mozgalmak.
Felszólitás a királyi magyar természettudományi társulat részéről országunk növényzete tárgyában. A királyi magyar természettudományi társulat mult évi april hó utólján tartott kisgyülési határozata következtében azon kérelmet bocsátá a testvérhon természetbarátihoz, hogy a közelgő ugyanazon évi majushó 15-kén a korán megindult növényélet kiképződségi fokozata körül vizsgálódni, s arról a társulatot tudósítani sziveskednének. Kérő fölszólitását a társulat az idén ujra ismételi azon különbséggel, hogy a teendő vizsgálatokra majushó l-ső napját tüzte ki, melly nap a következendő években is hasonló végre meg fog tartatni.
Midőn a királyi magyar természettudományi társulat jelen felhivásával az emlitett vizsgálatokra s azoknak a társulattal leendő szives közlésére a testvérhon természetbarátit felkéri, az által olly adatok birtokába reményl eljutni, mellyek hazánk különféle tajékainak meteorologiai ismeretét igen elősegítendik, mert a növénylet kifejlődési fokozata a meteorologiai hatások nyilatkozata. A társulat ezen kérelme által nem valamelly terjedelmes értekezéseket, hanem csak puszta adatok felsorolását óhajtja nyerni, mellyeknek felhasználását magának tartandja fel a társulat, hogy a teendő vizsgálatok véghezvitelében némi öszhangzás legyen, addig is, mig egy helybeli tudós tagtárs által az ide vonatkozó igért terv beadatnék s ujságok utján közzététetnék, a növények kifejlődési fokozata megjegyzésén kivül még a következendők megemlitését kéri a társulat; a tajék magas vagy alanti fekvését, a telep minőségét, hegyek vagy erdők közel vagy távllétét, a közelfekvő hegyek kopárságát, vagy ellenkezőleg a tájékot lepte hó vagy eső mennyiségét, mint a növény élet kifejlődését nagy mértékben módositó körülményeket, és mint ollyanokat, mellyek a haza külön tájékai szerint olly igen változók. –
Ha ezen közre bocsátott és a jövő években is megujitandó felhivó kérelme a királyi magyar természettudományi társulatnak a testvérhon természetbarátinál viszhangra találand, bizton reményli a társulat, hogy néhány év mulva a már megindított naptárában foglalt 597meteorologiai jegyzetek mellé egy a hazánk időjáratát biztosabban jellemző s a mezei gazdáknak a jövő évekre irányt adó függeléket adandhat.
Mint egy résztől t.cz. Gebhard Ferencz professor, Rómer Florián pozsonyi prof., Nendtwich Tamás bécsi gyógyszerész, – Szatmáry István aradi kórházi orvos, és Stenczel Hugó uraknak mult évi fáradozásaikért ez ügyben köszönetet mondunk, és őket ujra fölkérjük, ugy más részről szivünkből óhajtjuk, hogy az emlitett urak nyomdokit minél többen kövessék, társulatunkat pedig ez ügyben tudósitani, elősegíteni sziveskedjenek.
A királyi magyar természettudományi társulat aprilis 8-kán tartott fűvészeti szakgyülése határozásából közli
Dr. Gerenday József.
Budai nőegylet. Báró Horváth Katalin, előzvegyült Puphkáné, e. folyó évi apr. 10-kén kelt alapitvány-levele erejénél fogva, a nőegyleti ápolda gyarapitására 1000 pftot – pesti vagyonából holta után kifizetendőt – biztositott. Mihez képest az egybegyült egyleti tagok ezen alapitványt szives köszönettel fogadván, azt ezennel is közhirré tétetni határozzák. Kelt Budán, 1841-ki apr. 22-kén tartott ülésből.
Külkey, titoknok.
Takarék-pénztár. A Pestmegye pártfogása alatt álló hazai 1-ső takarékpénztár 1847-dik évi apr. hónapban történt pénzforgalma:
Ugymint nult hó végével maradt készpénz 141,427 ft 43 kr. 5%–4% betételek és kölcsönöktől befizetett kamatok 130,327 ft 45 kr., visszafizetett tőkék 110,064 ft 7 kr., összesen 381,819 ft 35 kr.; kikölcsönöztetett 141.927 forint, kifizetett 5%–4% betételek s ezektől járó kamatok 176,351 ft 51 kr., 318,278 ft 51 kr., marad készpénz 63,540 ft 44 kr. ezüst pénzben.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir